Czym może być spowodowana anemia mojego synka?

Mój syn ma 11 miesięcy. Waga przy urodzeniu 2900, spadek do 2870, dł.57, ur. w 39. t.c, orzeczona hipotrofia wewnątrzmaciczna. Rozwija się prawidłowo, karmiony do ok. 7 miesiąca wyłącznie piersią z powodu reakcji na stałe produkty - wymioty (okazało się, że nie toleruje ryżu). Obecnie waży 9300 (cały czas na 25 centylu, przybiera wg krzywej, bez żadnych, nawet najmniejszych odchyleń), dł 74. Chodzi przy meblach, raczkuje, ogólnie jest bardzo żywym i bardzo pogodnym i otwartym na ludzi dzieckiem, płacze sporadycznie, z nockami coraz lepiej - z reguły 1-3 pobudki. raczej nic go nie boli. Najchętniej jadłby tylko pokarm z piersi, nigdy nie odmawia (więc apetyt chyba ma). Karmię go piersią 6., 15., (18.), 20., 1., 4. O 11. Jest kaszka (160) pita na raty - na raz maks. 100 ml, potem kończenie lub nie. Mamy duże trudności z jedzeniem stałych posiłków (choć raczej codziennie jest porcja mięska i/lub żółtko). Są dni, gdy je chętnie, są też takie, gdy nie je praktycznie nic, gdy nie ma mnie w domu. W związku z tym zrobiłam mu badanie krwi, oto wyniki: RBC 4.06 HGB 8.6 HCT 30.1 MCV 74 MCH 21.2 MCHC 28.6 RDW 13.8 PLT 345 PDW 12,7 MPV 8,9 PCT 0,3 rozmaz: neutrofile 15 eozynofile 1 bazofle 0 monocyty 5 limfocyty 79 Poziom żelaza 81 CRP ujemne. Byłam z tym u lekarza. Mówi, że to może być anemia z niedoboru wit. B. Dostaliśmy K*** 10000 (pół kapsułki raz dziennie) na lepsze przyswajanie jedzenia. Nie wiem, co o tym myśleć, bo przy niedoborze wit. B byłyby trochę inne wyniki (chyba) a te wskazują jednak na niedobór żelaza (ale pozostałe są ok). Proszę o jakąś radę. Z czego wynika ta anemia? Może zrobić jeszcze jakieś badania?
ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Dziękujemy za zadanie pytania

Niedokrwistość, potocznie nazywana anemią (łac. anaemia) jest to zespół objawów chorobowych, który polega na stwierdzeniu niższych od normy wartości hemoglobiny, erytrocytów i ich następstw.
Wyróżnia się niemal 100 odmiennych typów niedokrwistości. W związku ze zróżnicowanymi przyczynami wystąpienia choroby, dzieli się ją jednak na trzy główne grupy: niedokrwistość pokrwotoczna (spowodowana utratą krwi), niedokrwistość wynikająca ze zmniejszonego wytwarzania krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny, niedokrwistość spowodowana skróconym czasem życia czerwonych krwinek.
Niedokrwistość pokrwotoczna, jak sama nazwa wskazuje, spowodowana jest utratą krwi. Wśród przyczyn różnorodnych typów niedokrwistości znajdują się: deficyt witamin (szczególnie B12 i kwasu foliowego) i żelaza, uwarunkowania genetyczne, uboczne efekty działania leków, przebyte choroby i urazy.
Główne objawy niedokrwistości to: bladość skóry, bladość spojówek oka, zmniejszona sprawność ruchowa, zadyszka po wysiłku, senność, apatia, szum w uszach, mroczki, płytki oddech, kłopoty z koncentracją i pamięcią, omdlenia, stany podgorączkowe, bóle w okolicy serca, uczucie zimna, depresja. Objawy charakterystyczne dla anemii spowodowanej niedoborem żelaza to: łamliwość włosów i paznokci, zmiany na błonie śluzowej języka, gardła, zajady, wysuszenie skóry.

Anemię diagnozuje się na podstawie badań krwi dostarczających informacji o poziomie czerwonych krwinek i hemoglobiny. Skuteczne leczenie wymaga określenia przyczyn schorzenia, ustala się je na podstawie analizy karty chorobowej, wywiadu z pacjentem i innych badań krwi.

Leczenie jest zależne od rodzaju anemii, jeśli jest ona wynikiem innego schorzenia, należy skupić się na wyleczeniu choroby podstawowej. Konieczne jest wyleczenie źródła krwawienia, gdy ono stanowi powód niedokrwistości (usunięcie polipa jelita grubego, leczenie choroby wrzodowej). Terapeutyczne przedsięwzięcia obejmują także modyfikację diety, suplementację składników odżywczych i witamin. Stosowane są preparaty zawierające żelazo.

Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza stanowi 80% chorób tego rodzaju, nierzadko anemia pojawia się w wyniku stosowania niewłaściwej diety. Doskonałym źródłem żelaza dobrze przyswajalnego przez nasz organizm są chude mięso i wędliny, a także wątroba. Wchłanianie żelaza zwiększa witamina C, duża jej ilość znajdziemy w: papryce, natce pietruszki, brokułach, pomidorach, truskawkach, cytrusach, czarnej porzeczce.

Produkty o średniej zawartości żelaza to: drób, mięso, kasze, warzywa, o dużej zawartości zaś: podroby, warzywa strączkowe.

Zachęcamy do zadawania innych pytań, na które z przyjemnością odpowiemy.

Z wyrazami szacunku,
Zespół redakcyjny abcZdrowie.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty