Dzień dobry.
Ciężko jest mi doradzić bez żadnych informacji o Panu. To co mogę zaproponować to skupienie się na świeżej, nie przetworzonej żywności. Przede wszystkim warzywa, mięso, drób, podroby, jaja, ryby, tłusty nabiał (tak!), zdrowe tłuszcze - masło, oliwa, nierafinowane tłuszcze roślinne na zimno, kasze w niedużej ilości, orzechy, pestki, owoce jagodowe i awokado. 1/2 talerza warzyw. Chleb rzadko i nie na śniadanie oraz tylko na zakwasie.
Najlepiej byłoby uzupełnić dzienniczek żywieniowy oraz formularz ze szczegółowymi pytaniami, wtedy mogłabym dać Panu dokładne wskazówki.
Moja oferta: http://instytutzdrowegozywienia.blogspot.com/p/blog-page_18.html
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dozwolona dieta podczas chemioterapii – odpowiada Urszula Forenc
- Co jeść, żeby przytyć 4 kg? – odpowiada Urszula Forenc
- Jaka dieta w hemohromatozie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wzrost wagi, problemy z wypróżnianiem a nieregularne posiłki – odpowiada Urszula Forenc
- Podejrzenie anoreksji a codzienna dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niskie libido i skłonności do tycia u partnera – odpowiada Urszula Forenc
- Chęć schudnięcia a obawa przed rozstępami i zmniejszeniem piersi – odpowiada Urszula Forenc
- Niska waga ciała u 26-letniego mężczyzny – odpowiada Urszula Forenc
- Podwyższony poziom hormonu tarczycy a odchudzanie u 64-latka – odpowiada Urszula Forenc
- Jadłospis dla 14-latki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska