Po pierwsze sugerowałabym Pani sprawdzać nie wagę, ale poziom tkanki tłuszczowej za pomocą analizatora. Obserwowany przez Panią efekt może być bowiem nie wynikiem braku reduckji tkanki tłuszczowej, ale budowania masy mięśniowej, która na wadze równoważy wynik.
Po drugie doradzanie Pani w zakresie samej kolacji jest raczej bezcelowe. Na skuteczność redukcji będzie miał wpływ całokształt stosowanego systemu odżywiania, a nie tylko posiłek potreningowy. Sugerowałabym wizytę u specjalisty, który w oparciu o wywiad odnośnie Pani historii dietetycznej i medycznej pomoże dobrać skuteczne postępowanie żywieniowe. Posiłek potreningowy przeważnie powinien zawierać zarówno dobrze przyswajalne białko pozwalające na regenrrację tkanki mięśniowej jak i złożonych węglowodanów oraz tłuszczy pozowalających na odbudowanie zużytych podczas treningów rezerw energetycznych (przy czym nawet w okresie redukcji nie jest wskazana całkowita rezygnacja z tych składników odżywczych, gdyż ich brak może prowadzić do zatrzymania redukcji tkanki tłuszczowej).
Proszę także pamiętać, że nie każdy trening w takim samym stopniu jest skuteczny jako system na redukcję tkanki tłuszczowej. Może warto pomyśleć o skosnultowaniu także Pani treningów z trenerem dla uzyskania pożądanych efektów.
Witam, jeden posiłek, w tym wypadku kolacja, nawet jeśli będzie idealny w swoim składzie, nie gwarantuje redukcji masy ciała. Należałoby kompleksowo ocenić Pani sposób żywienia (co najmniej kilkudniowy) i wówczas dopiero będzie można sformułować jakieś zalecenia.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl.
Bardziej precyzyjna niż ogólna masa ciała jest skład ciała, czyli proporcje tkanki tłuszczowej do masy mięśniowej. Podczas ćwiczeń następuje przebudowa ciała i mimo nieznacznego ubytku wagi kształt ciała zdecydowanie się poprawia. Warto było by zweryfikować czy całodzienna dieta jest odpowiednia i czy ćwiczenia, które Pani wykonuje są odpowiednie żeby osiągnąć wybrany cel? Proponuję konsultacje z dobrym trenerem personalnym i dietetykiem.
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji dietetycznej. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Miejscowe spalanie tkanki tłuszczowej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Redukcja tkanki tłuszczowej z podbrzusza – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kalkulator tkanki tłuszczowej i mięśniowej – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jak ćwiczyć by zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Redukcja tkanki tłuszczowej u 25-latki – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co jest powodem wzrostu tkanki tłuszczowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Redukcja tkanki tłuszczowej u 19-latki – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta wspomagająca odchudzanie dla 30-letniej osoby a nadciśnienie tętnicze – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ćwiczenia na rozrost mięśni a redukcja tkanki tłuszczowej na podbródku – odpowiada Mgr Aleksandra Rytwińska
- Co zrobić, by schudnąć 15 kg w 4 miesiące? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Odstaw jak najszybciej. Ryzyko cukrzycy nie będzie ci zagrażać
Zmniejsz podaż cukrów Poziom glukozy we krwi odgry
Trening przed czy po śniadaniu? Eksperci wyjaśniają, kiedy najlepiej ćwiczyć
Dbając o dobre samopoczucie i zdrowy wygląd sylwet
Przyczyny otyłości pierwotnej i wtórnej
Przyczyny otyłości są bardzo różne, zawsze jednak