Witam serdecznie. Ogólna zasada jest taka: cholesterolu dostarcza pożywienie pochodzenia zwierzęcego. Nie zawierają go pokarmy roślinne. Jednak unikanie żywności zawierającej cholesterol to za mało. Na szczęście są też pokarmy, które potrafią obniżyć jego poziom. Dlatego na Pana stole powinny się znaleźć: tłuszcze - wielonienasycone (kwasy tłuszczowe omega-3) i jednonienasycone w olejach roślinnych, rybach (makrela, łosoś, śledź, sardynki), orzechach i ziarnach, oliwkach i oliwie z nich tłoczonej, awokado, migdałach. Obniżają poziom LDL i zapobiegają jego utlenianiu. błonnik - zawierają go warzywa (zwłaszcza strączkowe), owoce, orzechy, ziarna, na przykład owies, zwany wymiataczem cholesterolu, jęczmień, który można jeść w postaci płatków i kaszy. Jedno jabłko zjedzone ze skórka zaspokaja 10 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na błonnik. antyoksydanty - zapobiegają utlenianiu się cholesterolu LDL (utlenianie czyni go bardziej niebezpiecznym i sprzyja jego osadzaniu się w naczyniach krwionośnych). Są to: witamina C (warzywa i owoce), E (zboża i orzechy), beta-karoten (żółte i pomarańczowe warzywa i owoce), likopen (pomidory i czerwone grejpfruty), flawonoidy (owoce czerwone i fioletowe, np. aronia, ciemne winogrona, czarne jagody i porzeczki), katechiny (czekolada - tylko gorzka, herbata zielona, czerwona, czarna), kwercetyna (czerwone wino). Sulfidy - związki chemiczne zawierające siarkę. Możemy je znaleźć w cebuli, czosnku, porach i szparagach. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także działają jako przeciwutleniacze. Fitosterole - związki przypominające budową cholesterol, które blokują jego wchłanianie i obniżają w ten sposób ogólny poziom cholesterolu oraz poziom odmiany LDL. Można je znaleźć w olejach roślinnych, np. rzepakowym i oliwie z oliwek, w roślinach strączkowych, ziarnach, mące gruboziarnistej, orzechach. Fitosterolami są wzbogacane niektóre margaryny (informuje o tym napis na opakowaniu). Co do pochodzenia choroby mogę jedynie powiedzieć iż nie rozwija się ona z dnia na dzień. Możliwe iż złe nawyki z przeszłości bądź towarzyszące nadciśnienie wpłynęły na naczynia gałki ocznej właśnie w taki sposób.
Witam,
zalecałabym dietę, która miałaby na celu zmniejszenie poziomu cholesterolu polegającą na ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych, stąd wskazania do wyeliminowania tłustego mięsa i jego przetworów, pełnotłustego nabiału oraz tłuszczów trans (również wykazujących działania miażdżycorodne) występujących w słodyczach, ciastkach, ciastkach. Dietę powinno się wzbogacić w warzywa, orzechy, pestki, nasiona, oleje roślinne oraz ryby.
Polecałabym również skontrolować poziom cholesterolu we krwi.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak obniżyć dietą poziom cholesterolu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Wynik cholesterolu i LDL a dostosowanie diety – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Podwyższony cholesterol całkowity - czy taki wynik powinien budzić niepokój? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Poziom cholesterolu a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Wyniki badania poziomu cholesterolu a alergia na statynę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy mając taki cholesterol mam stosować jakąś dietę? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas