Dieta przy cukrzycy, Hashimoto i PCOS

Witam serdecznie! Mam 32 lata i cierpię na chorobę Hashimoto. Przyjmuję codziennie dawkę tyroksyny (50 mg). Ostatnio Pani doktor stwierdziła u mnie PCOS oraz insulinooporność. Zażywam Metformax 500 (1/2 tabletki 3 razy dziennie) oraz przyjmuję pigułki antykoncepcyjne. Proszę bardzo o poradę dotyczącą stosowania odpowiedniej diety, aby usprawnić metabolizm, aby zmniejszyć ryzyko przybierania na wadze, aby ustabilizować cukier i uregulować gospodarkę hormonalną oraz aby złagodzić objawy i skutki wszystkich trzech rodzajów zaburzeń. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Witam! Przy wielu dolegliwościach zdrowotnych ustalenie diety oraz utrata masy ciała mogą być trudne – nie oznacza to jednak, że są niemożliwe. Porada internetowa może być jednak niewystarczająca – warto udać się do poradni dietetycznej, gdzie po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu żywieniowego specjalista ułoży dietę indywidualnie dopasowaną do Pani potrzeb – dzięki temu skuteczność wprowadzonych zmian i zaleceń będzie większa. Z mojej strony podam kilka wskazówek i zaleceń dietetycznych przy przedstawionych dolegliwościach. Przy chorobie Hashimoto powinniśmy przede wszystkim ograniczyć jod np. z suplementów witaminowych i produkty w niego bogate, do których należą przede wszystkim sól jodowana, ryby i owoce morza (choć bardzo zdrowe, to w tym przypadku ich ilość powinna być nieco mniejsza – około 1 porcja na tydzień). Dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy (to zalecenie dotyczy również diety w PCOS oraz insulinooporności) czyli produkty takie jak: warzywa, owoce czy pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, ryż dziki, brązowy, pełnoziarnisty, makarony pełnoziarniste, razowe, gryczana, pieczywo pełnoziarniste, otręby pszenne, płatki pszenne i jęczmienne, płatki żytnie), siemię lniane czy amarantus. Nie powinna natomiast sięgać Pani po produkty tłuste, które sprzyjają nadwadze i wysokiej zawartości cholesterolu we krwi: mięso wieprzowe, drób ze skórą (bez skóry jak najbardziej wskazane), tłuste wieprzowe wędliny, podroby, pasztety, kabanosy, margaryny utwardzane (używane do pieczenia ciast) i produkty z ich udziałem (ciasta i ciasteczka, słodycze). Musi Pani również uważać na ilość słodkich napojów typu gazowane lub niegazowane nektary i napoje owocowe – zawierają mnóstwo cukrów prostych, których powinna Pani unikać. Dodatkowo przy insulinooporności powinniśmy spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym, a uważać na te o wysokim. Polecam również artykuły http://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-chorobie-hashimoto Proszę również pamiętać o podstawowych zasadach pomagających zwiększyć tempo przemiany materii i stracić zbędne kilogramy: • Przez tydzień zapisuj po każdym posiłku co, kiedy i w jakiej ilości zjadłeś i enp. śniadanie godzina 8.00 – 2 kromki chleba razowego z ziarnami, masło około 1 łyżeczka, ser żółty gouda 2 grube plastry, ½ pomidora, filiżanka kawy rozpuszczalnej z mlekiem 1,5%. Dzięki tym zapiskom wiele zyskasz, uświadamiając sobie własne błędy i wzorce żywieniowe. • Nie opuszczaj posiłków i nie głodź się cały dzień. • Planuj regularne posiłki i przekąski – dzięki temu nie będziesz odczuwał tzw. wilczego głodu i zaspokoisz apetyt, przez co ułatwisz skuteczną odnowę zapasu glikogenu w mięśniach i poprawisz poziom energii. • Jedz regularnie – 4-5 posiłków w ciągu dnia, o w miarę stałych porach, co około 3 godziny. • Zawsze jedz śniadanie i drugie śniadanie – Twój organizm będzie miał paliwo, które pozwoli mu zwiększyć tempo metabolizmu. Regularne dostarczanie energii nie będzie skutkowało magazynowaniem jej, ale wykorzystywaniem na bieżące potrzeby. Jedząc 2-3 posiłki dziennie, tak jak przy nadmiernym ograniczeniu kalorii nasz organizm magazynuje energię w postaci tkanki tłuszczowej zabezpieczając się na później. Dodatkowo regularne jedzenie zmniejsza ochotę na podjadanie (zwłaszcza wieczorne) oraz jedzenie słodyczy. Dzieje się tak dlatego, że poziom cukru nie ulega gwałtownym wahaniom jak się to dzieje podczas długiej przerwy między posiłkami, kiedy głód zaspokajamy coca-colą bądź batonem. Po takich produktach poziom cukru szybko się podnosi i równie szybko spada, co powoduje następny atak głodu i tak koło się zamyka. Jedząc regularnie poziom cukru powoli się podwyższa i powoli obniża, głód pozostaje opanowany. • Jedząc powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs możemy skoncentrować się na smaku i zapachu potrawy. Dodatkowym atutem jest szybsze uczucie sytości. Nasz żołądek i mózg potrzebuje około 15-20 minut aby informacja o tym, że jemy do nich dotarła. Jedząc szybko, połykając duże kawałki pożywienia zjemy często 3 razy więcej niż robiąc to świadomie – powoli i ze smakiem. • Unikaj wahań polegających na stosowaniu zdrowych nawyków w dni powszednie na przemian z weekendowy „odpuszczaniem” sobie. Staraj się jeść codziennie tyle samo i nie martw się, gdy czasem zjesz zbyt dużo. • Nie stawiaj sobie sztywnych reguł związanych z jedzeniem i ćwiczeniami. Bądź elastyczny i nigdy nie czuj się winny, jeśli czasem zjesz coś bardziej kalorycznego bądź niezdrowego (byle nie weszło Ci to w nawyk). Powolne wprowadzenie tych zmian pozwoli na przystosowanie naszego organizmu do nowego trybu życia bez stresu. Dodatkowo zapoznaj się z artykułami na naszych portalach http://portal.abczdrowie.pl/najczestsze-bledy-zywieniowe http://portal.abczdrowie.pl/jakie-sa-zasady-zdrowego-odchudzania http://portal.abczdrowie.pl/podstawowe-zasady-zdrowego-odchudzania http://portal.abczdrowie.pl/jak-schudnac-skutecznie Pozdrawiam serdecznie, Aleksandra Kilen-Zasieczna

0

Przy Hashimoto odpowiednia dieta jest niezwykle istotna! Może nie jest łatwa, ale za to możliwa do zrealizowania. Wystarczy wyeliminować laktozę, gluten oraz warzywa psiankowate, a efekt będzie zdumiewający. W razie pytań zachęcam do kontaktu.

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty