Difosforany w składzie produktów cukierniczych i piekarniczych

Dzień Dobry. Wiele produktów w szczególności cukierniczych lub piekarniczych zawiera w swoim składzie difosforany (E450) lub inne podobne do tego związki jak np. fosforan wapnia, fosforan sodu lub fosforan magnezu. Czy to prawda, że ich spożycie może przyczyniać się do uszkodzenia nerek i demineralizacji zębów i kości? Należy zrezygnować całkowicie ze spożywania tego typu produktów zawierających wymieniony związek czy jednak można je zjadać? Ile?
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty