Produkty gotowe na diecie niskobiałkowej

Jestem na diecie niskobialkowej ze wzgledu na PNN.Czy produkty gotowe takie jak np.chleb bezglutenowy m.inn. z maki niskobialkowej ale zawierajacy wodoroweglan sodu mozna codziennie spozywac? , a octan sodu w priduktach czy unikac.
KOBIETA, 52 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
przy przewlekłej niewydolności nerek ograniczenie białka głównie dotyczy białka zwierzęcego i białka zawartego w warzywach strączkowych. Jeżeli nie ma Pani nietolerancji glutenu nie ma powodu, żeby całkowicie eliminować spożycia tego białka (glutenu) zawartego w pieczywie. Gotowe pieczywo bezglutenowe niestety zawiera dużą ilość dodatków, w tym spulchniacze, konserwanty, w tym właśnie wodorowęglan sodu. Należy ich unikać, oczywiście tym bardzie jeżeli występuje PNN. Raczej sugerowałabym po prostu spożywać różne rodzaje chleba, pieczywo pełnoziarniste, chleb gryczany, owsiany, orkiszowy, w tej chwili w niektórych piekarniach już można dostać.
Reasumując chleb o którym Pani wspomniała raczej sporadycznie, natomiast należy unikać wszelkich octanów, fosforanów, azotanów i siarczanów. Wszelkie dodatki chemiczne do zywnoścui obciążają nerki.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny (Poradnia Zdrowego Żywienia Dieta na co dzień Gdynia)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty