Witam serdecznie,
przy przewlekłej niewydolności nerek ograniczenie białka głównie dotyczy białka zwierzęcego i białka zawartego w warzywach strączkowych. Jeżeli nie ma Pani nietolerancji glutenu nie ma powodu, żeby całkowicie eliminować spożycia tego białka (glutenu) zawartego w pieczywie. Gotowe pieczywo bezglutenowe niestety zawiera dużą ilość dodatków, w tym spulchniacze, konserwanty, w tym właśnie wodorowęglan sodu. Należy ich unikać, oczywiście tym bardzie jeżeli występuje PNN. Raczej sugerowałabym po prostu spożywać różne rodzaje chleba, pieczywo pełnoziarniste, chleb gryczany, owsiany, orkiszowy, w tej chwili w niektórych piekarniach już można dostać.
Reasumując chleb o którym Pani wspomniała raczej sporadycznie, natomiast należy unikać wszelkich octanów, fosforanów, azotanów i siarczanów. Wszelkie dodatki chemiczne do zywnoścui obciążają nerki.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny (Poradnia Zdrowego Żywienia Dieta na co dzień Gdynia)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Ocena pieczywa bezglutenowego – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Czy cukry zawarte w owocach są mniej szkodliwe od tych, które są zawarte w gotowych napojach? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie chleba orkiszowego przez cukrzyka – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy przy cukrzycy ciążowej można jeść produkty bezglutenowe? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik