Dlaczego mam uporczywe gazy?

Od ponad 3 lat borykam się z problemem z gazami. Uporczywe I nadmierne gazy towarzysza mi codziennie, szczególnie rano zaraz po przebudzeniu, jelita jakby spuszczają powietrze I dopiero po tym jestem w stanie oddalić stolec. Kolejne gazy zaczynaja się zazwyczaj po obiedzie, a wieczorem znowu jest masakra. Nie jestem w stanie normalnie funkcjonować, wychodzić na miasto, mam problemy z wysiedzeniem w pracy I oczywiście od 3 lat nie potrafię zaangażować się w jakikolwiek związek z oczywistych powodów.... Miałam robiona kolonoskopię - w porządku, usg żołądka - prawidłowo, gastroskopia - lekkie zapalenie żołądka, już wyleczone. Miałam robione nietolerancje pokarmowe oraz helicobacter - ujemne. Byłam na dietach warzywnych, białkowych, bezweglowodanowych, lekkostrawnych, foodmapach oraz sirt, przy żadnej diecie nie było poprawy, gazy są zawsze, czasem tak ogromne I w takich ilościach ze przy liczeniu dochodzi do 20-25 w przeciągu godziny...
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,



Objawy takie jak nadmierne gazy jelitowe, uczucie przelewania w brzuchu, odbijanie, wzdęcia brzucha mogą wskazywać między innymi na określoną chorobę lub nadmiar niektórych produktów żywnościowych w diecie oraz pośpiech w trakcie konsumpcji posiłku. Jak się bowiem okazuje, nadmierne wydalanie gazów jelitowych może być związane z zaburzeniami trawienia i wchłaniania składników odżywczych, jak również połykaniem dużej ilości powietrza podczas zbyt aktu szybkiego jedzenia posiłku lub szybkiego mówienia, a także żucia gumy. Ponadto, mogą one być również efektem konsumpcji potraw z dużą ilością suchych nasion roślin strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca, soja, bób, groch, fasola), warzyw kapustnych (kapusta, kalarepa), czy warzyw cebulowych (cebula, czosnek). W związku z tym, iż sposób odżywiania w istotny sposób wpływa na wydzielanie gazów jelitowych warto zainteresować się dietą o obniżonej zawartości składników z grupy FODMAP, która może znacząco poprawić komfort trawienny i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Co więcej, proszę koniecznie wprowadzić metodę uważnego jedzenia, która polega na tym, iż podczas konsumpcji każdego posiłku koncentruje się Pani wyłącznie na spożywaniu przygotowanej potrawy i rezygnuje Pani w tym krótkim czasie z równoczesnego korzystania z telefonu komórkowego, czytania książki, gazety oraz oglądania telewizji. Stosowanie wspomnianej strategii przyczyni się do wzrostu samoświadomości, umiejętności rozpoznawania sygnałów płynących z ciała, obniżenia ilości połykanego powietrza podczas aktu jedzenia, a co za tym wszystkim idzie zwiększenia odczuwanej sytości poposiłkowej, zmniejszenia ilości dostarczonej energii, a także redukcji nieprzyjemnych symptomów ze strony przewodu pokarmowego. Jeżeli pomimo przestrzegania diety i zmian w stylu życia, objawy będą się utrzymywać należy zasięgnąć porady wykwalifikowanego dietetyka klinicznego lub psychoterapeuty, gdyż może to mieć podłoże psychosomatyczne.



Z wyrazami szacunku,

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty