Dlaczego witamina A nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży?

Przeczytałam artykuł o witaminach i tam było napisane, że kobiety w ciąży nie mogą spożywać witaminy A, ale dlaczego, to nie wiem. Pragnę uzyskać tę informację dlatego, że moja siostra jest w ciąży, a przyjmuje tę właśnie witaminę od miesiąca, a jest w 5 miesiącu ciąży. Bardzo proszę o konsultację, bo nie wiadomo, czy już nie jest za późno. Boję się, bo może wystąpić wada u dziecka na skutek spożycia tej witaminy.

KOBIETA ponad rok temu

Witam,

siostra przyjmuje samą witaminę A czy w zestawie tabletek?

Witamina A jest niezbędna dla wszystkich, także dla kobiet w ciąży, jednak w określonych ilościach. Nie powinno się jej podawać w formie tabletek, ponieważ jej przedawkowanie może wpływać negatywnie na rozwój płodu (w skrajnych przypadkach wodogłowie, małogłowie, wady twarzoczaszki, wady układu krążenia). Ogranicza się również wysokie spożycie witaminy wraz z dietą (nie zaleca się częstego picia soków marchwiowych, jedzenia wątróbki).Zapotrzebowanie na ten składnik u ciężarnych wyznaczono na ilość 750-770 mikrogram równoważnika retinolu (pewnikiem też w takiej jednostce jest podana zawartość w suplemencie), a najwyższy tolerowany poziom, w zależności od źródeł, to 2500-3000 mikrogram (tzw. UL). Zapotrzebowanie na witaminę A pokrywają już dwie marchewki dziennie. 

Przy najbliższej wizycie u ginekologa, proszę poinformować go o obawach. Powinien zbadać ciążę pod względem możliwych wad.
Jednak proszę nie martwić się za wczasu, pewnikiem wszystko okaże się być dobrze. Nadmiar skutkuje ryzykiem wad, a nie gwarancją nieprawidłowości!

Pozdrawiam!
Urszula Bieniek 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty