Witam, przede wszystkim powinna się Pani skupić na wprowadzeniu odpowiedniej diety oraz aktywności fizycznej. Komponując posiłki powinna zwrócić Pani uwagę na indeks glikemiczny (IG) poszczególnych produktów. IG określa jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta stężenie glukozy we krwi w porównaniu do spożycia czystej glukozy. Osoby z insulinoopornością powinny spożywać produkty o IG niższym niż 50. Największy IG maja produkty słodzone i przetworzone jak: słodycze,słodkie desery mleczne, słodkie napoje, biały ryż, wafle ryżowe, białe pieczywo, płatki kukurydziane, potrawy z białej mąki. Drugim sprzymierzeńcem w walce z insulionoopornością oraz otyłością jest aktywność fizyczna. Dzięki niej zostają zużyte zapasy glukozy w mięśniach szkieletowych. Powinna Pani wygospodarować codziennie lub co drugi dzień co najmniej 30 minut na ruch. Nie muszą to być forsowne ćwiczenia. Najważniejsze, aby były powtarzane regularnie. Może to być basen, jazda rowerem, czy szybki marsz z kijkami.
Pozdrawiam,
biziel.dobrydietetyk.pl
Witam, najlepiej byłoby zastosować zbilansowana dietę o deficycie energii około 600kcal + aktywność fizyczną (2-3X tydz.).
Zachęcam do kontaktu indywidualnego z dietetykiem
Pozdrawiam
EC
Witam Panią,
Niezbędne jest połączenie odpowiedniej diety o niskim indeksie glikemicznym oraz aktywności fizycznej.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego oraz insulinooporności. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową:
joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam.Napewno odpowiednia dieta i zwiększenie aktywności fizycznej.Proponowałbym indywidualny kontak z dietetykiem
Pozdrawiam
Monika Konieczna
twojdietetyk11@wp.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak sprawdzić indeks glikemiczny danego produktu? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Błędy w diecie Montignaca – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy moje badania cukru, glukozy i cholesterolu wskazują na konieczność leczenia tabletkami? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy przy insulinooporności można stosować syrop z agawy? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Które produkty nie podnoszą poziomu cukru? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają ryzyko raka płuc
Białe pieczywo, smażone ziemniaki, płatki kukurydz
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak go obliczyć?
Ładunek glikemiczny, obok indeksu glikemicznego, j