Jak jeść mniej słodyczy? Proszę o jakieś dobre rady.

Jestem kobietą i mam 15 lat. Codziennie jem dużo słodyczy. Nie ma dnia, w którym bym nie jadła. Potrafię zjeść jedną tabliczkę czekolady na raz. Mam 172 cm wzrostu i ważę 70 kg. Czy grozi mi nadmiar tłuszczu? Co zrobić, żeby nie jeść tyle słodyczy?
KOBIETA, 15 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Twoje BMI wynosi 23,7 i znajduje się na lini 90 centyla, od której rozpoznaje się nadwagę. Jeśli chcesz uniknąć nadwagi i konsekwencji z nią związanych, powinnaś zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Na początek powinnaś rozprawić się ze słodyczami. Słodycze są źródłem tzw. pustych kalorii, co oznacza, że oprócz nich nie dostarczają prawie żadnych pożytecznych składników odżywczych. Kostka czekolady to ponad 500 kcal. Wystarczy około dwóch tygodni jedzenia czekolady dziennie (ponad zapotrzebowanie kaloryczne), by zyskać dodatkowy kilogram. Każde spożycie glukozy powoduje wzrost poziomu cukru we krwi, w rezultacie czego do krwi zostaje uwolniona insulina, która obniża poziom cukru i wprowadza go do komórek. Im więcej cukru, tym więcej insuliny jest wydzielane. Z czasem komórki bombardowane nadmierną ilością insuliny zaczynają być na nią oporne, co prowadzi do cukrzycy typu II, a także do otyłości, bowiem insulina powoduje również magazynowanie tłuszczu - trudno jest zgubić zbędne kilogramy, kiedy poziom insuliny we krwi jest wysoki.

Zacznij od wyregulowania liczby i częstitliowści posiłków. Jeśli będziesz jeść 5 posiłków w 3-godzinnych odstępach, łatwiej będzie Ci utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, dzięki czemu również apetyt będzie mniejszy i chęć na słodycze zmaleje.

Na początku będzie Ci trudno odzwyczaić się od słodkiego smaku, więc słodycze zastąp suszonymi owocami (śliwki, morele, daktyle, figi, żurawina) lub innymi bakaliami, ewentualnie może to być jogurt owocowy, baton musli. Postaraj się jednak, by jadać je w porze posiłku np. podwieczorku lub II śniadania, a nie jako dodatkowe podjadanie między posiłkami i w ilości kilku sztuk, a nie całej paczki na raz. Nie codziennie, a raz na jakiś czas. Najlepiej jeśli pozbędziesz się wszystkich słodkości z otoczenia, aby nie kusiły. Do podjadania możesz sobie przygotować talerz surowych lub gotowanych warzyw i chrupać je w ciągu dnia.

Unikaj cukrów prostych, takich jak glukoza, czy sacharoza. Są one w deserach, białym cukrze, słodzonych sokach owocowych, miodzie, dżemach, białym ryżu, owocach, czy pieczywie. W utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi pomogą Ci węglowodany złożone obecne w : pieczywie razowym, płatkach zbożowych i musli, ryżu brązowym, kaszach (jęczmienna, gryczana), makaronie razowym.

Nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej!

Życzę powodzenia.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty