Praktycznie jest to zadanie niemożliwe do połączenia, gdyż błonnik pokarmowy (będący tą "bogatoresztkowością") jest jednym ze składników żywności decydujących o jej ciężkostrawności. Polecam w tej sytuacji w ramach zasad diety lekkostrawnej zrezygnować z potraw smażonych i pieczonych oraz wysokotłuszczowych, ze względu jednak na stan jelit pozostawiając dietę dostarczającą większe ilości błonnika. Można też dietę zrobić bardziej "lekką" starając się jeść produkty głównie gotowane i bardzo rozdrobnione (np. zupy kremy, musy owocowe), ale zostawiając dotychczasową ilość składników błonnikowych. W razie wystąpienia problemów lub dyskomfortu sugeruję skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Żywienie w diecie lekkostrawnej o wysokim poziomie błonnika – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Uchyłki w jelicie cienkim a dieta – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Usunięcie części jelita grubego i dieta – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dieta lekkostrawna a zupy na wywarze mięsnym – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Zespół jelita drażliwego z zaparciami a stosowanie leków na hiperprolaktynemię – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Zgaga i bolesne wypróżnienia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Możliwość jedzenia kaszy jaglanej na diecie lekkostrawnej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy powinnam utrzymywać jeszcze dietę trzustkową? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz
Dieta w chorobie jelita grubego - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej s
Sposób odżywiania wpływa na proces rekonwalescencji. Odpowiednia dieta to podstawa
Choroba jest zawsze dużym obciążeniem dla organizm