Jak łączyć dietę lekkostrawną z dietą bogatoresztkową?

Jak łączyć dietę lekkostrawną przepisaną z uwagi na Salmonellozę z dietą bogatoresztkową wynikającą z uchyłków w jelicie grubym oraz zgrubieniem w rejonie esicy? Dodatkowo występują objawy znacznego osłabienia organizmu, zawroty głowy oraz gorączka.
KOBIETA, 78 LAT ponad rok temu

Praktycznie jest to zadanie niemożliwe do połączenia, gdyż błonnik pokarmowy (będący tą "bogatoresztkowością") jest jednym ze składników żywności decydujących o jej ciężkostrawności. Polecam w tej sytuacji w ramach zasad diety lekkostrawnej zrezygnować z potraw smażonych i pieczonych oraz wysokotłuszczowych, ze względu jednak na stan jelit pozostawiając dietę dostarczającą większe ilości błonnika. Można też dietę zrobić bardziej "lekką" starając się jeść produkty głównie gotowane i bardzo rozdrobnione (np. zupy kremy, musy owocowe), ale zostawiając dotychczasową ilość składników błonnikowych. W razie wystąpienia problemów lub dyskomfortu sugeruję skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty