Kaloryczność Pani posiłków wynosi około 1600-1700 kcal. Obliczenia te nie są ściśle, gdyż nie podała Pani mas produktów (a łyżka, łyżce nie równa) oraz składu surowcowego poszczególnych potraw (np. jak było wykonane leczo, czy kurczak był ze skórą, jaka konkretnie była bułka). W internecie znajdzie Pani wiele programów, które mogą pomóc w obliczaniu kaloryczności dań jeżeli jest ona dla Pani ważna (np. Mr Big). Proszę zwrócić uwagę na urozmaicenie jadłospisu, wprowadzenie większego zróżncowania tłuszczów w diecie. Prosze także pamiętać o spożywaniu 5 porcji owoców i warzyw dziennie (za porcję należy uznać objętość co najmniej 1 filiżanki).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak najlepiej obliczać kaloryczność posiłków? – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Wartościowość i kaloryczność posiłków – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Wartości odżywcze i kaloryczność posiłków dietetycznych – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Wartości odżywcze posiłków – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zjedzenie kawałka tortu a lęk przed przytyciem – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Problem z poskromieniem apetytu – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Ustalenie kaloryczności posiłku – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak przeliczać kaloryczność posiłków? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jak zwiększać kaloryczność posiłków na diecie stabilizacyjnej? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Obliczanie wartości odżywczej poszczególnych produktów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń