WItam serdecznie, szafran rzeczywiście ma różnorakie własności lecznicze - ostatnio
wykryto działanie antydepresyjne.
Ponieważ szafran jest przyprawę więc najlepiej stosować go jako dodatek do potraw
np. do ryżu otrzymamy wtedy nie tylko bardzo ciekawy smak ale i piękny żółty kolor ryżu.
Szafran może być dodawany do hiszoańskiej włoskiego risotto, uzbeckiego pilawu hinduskiego biriani
(biriani jest to jedno z najostrzejszych dań świata - a ostre dania też mają własności antydepresyjne). Często dodaje się też szafranu do potraw z sosem curry - a więc też ostrych.
. Szafran bardzo dobrze komponuje się z zupami – szczypta przyprawy nada niezwykłego smaku oraz koloru różnym zupom np. rybnej. Niektórzy dodają szafranu do
likierów.
Uwaga jednak Jeśli w naszym daniu z szafranem znajdzie się 20 g dawka tej przyprawy, zjedzenie całego posiłku z szafranem może doprowadzić do śmierci.
Kapsułek i napoji bym unikał.
Pozdrawiam i smacznego
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ ostrych przypraw na organizm – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy kostki rosołowe ekologiczne sa zdrowe? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie są właściwości lecznicze imbiru? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta po usunięciu migdałków – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jakie są skuteczne leki ziołowe na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak przygotować posiłki dla chorej na raka przełyku? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak zdrowo i w pełni bezpiecznie przybrać na wadze? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jaka dieta przy kamicy szczawianowo-wapniowej? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jak zgubić brzuszek? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Bóle w nadbrzuszu, zgaga, bóle za mostkiem i kwaśne odbijanie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski