Jak przygotowywać szafran?

Jak należy przygotowywać do spożycia (gotować, zaparzać, zalewać alkoholem, jeszcze inaczej?) szafran aby miał działanie przeciwdepresyjne? ( na rynku sa dostęne ekstrakty w postaci kapsułek ale chciałabym wykorzystać naturalny, nieprzetworzony fabrycznie szafran)
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

WItam serdecznie, szafran rzeczywiście ma różnorakie własności lecznicze - ostatnio
wykryto działanie antydepresyjne.
Ponieważ szafran jest przyprawę więc najlepiej stosować go jako dodatek do potraw
np. do ryżu otrzymamy wtedy nie tylko bardzo ciekawy smak ale i piękny żółty kolor ryżu.
Szafran może być dodawany do hiszoańskiej włoskiego risotto, uzbeckiego pilawu hinduskiego biriani
(biriani jest to jedno z najostrzejszych dań świata - a ostre dania też mają własności antydepresyjne). Często dodaje się też szafranu do potraw z sosem curry - a więc też ostrych.
. Szafran bardzo dobrze komponuje się z zupami – szczypta przyprawy nada niezwykłego smaku oraz koloru różnym zupom np. rybnej. Niektórzy dodają szafranu do
likierów.
Uwaga jednak Jeśli w naszym daniu z szafranem znajdzie się 20 g dawka tej przyprawy, zjedzenie całego posiłku z szafranem może doprowadzić do śmierci.
Kapsułek i napoji bym unikał.
Pozdrawiam i smacznego

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty