Medycyna naturalna w leczeniu raka piersi
WItam serdecznie, szafran rzeczywiście ma różnorakie własności lecznicze - ostatnio
wykryto działanie antydepresyjne.
Ponieważ szafran jest przyprawę więc najlepiej stosować go jako dodatek do potraw
np. do ryżu otrzymamy wtedy nie tylko bardzo ciekawy smak ale i piękny żółty kolor ryżu.
Szafran może być dodawany do hiszoańskiej włoskiego risotto, uzbeckiego pilawu hinduskiego biriani
(biriani jest to jedno z najostrzejszych dań świata - a ostre dania też mają własności antydepresyjne). Często dodaje się też szafranu do potraw z sosem curry - a więc też ostrych.
. Szafran bardzo dobrze komponuje się z zupami – szczypta przyprawy nada niezwykłego smaku oraz koloru różnym zupom np. rybnej. Niektórzy dodają szafranu do
likierów.
Uwaga jednak Jeśli w naszym daniu z szafranem znajdzie się 20 g dawka tej przyprawy, zjedzenie całego posiłku z szafranem może doprowadzić do śmierci.
Kapsułek i napoji bym unikał.
Pozdrawiam i smacznego
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak stosować ostropest ziarnisty? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Jakie są skuteczne leki ziołowe na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy cynamon poprawia apetyt? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy w trakcie ciąży można jeść ostre potrawy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Spożywanie papryki chili – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Wpływ pikantnych potraw na wątrobę i żołądek – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Rozszerzanie się naczyń krwionośnych a posiłki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Mikstura przeciwbólowa z kurkumy, cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy na diecie odchudzającej można spożywać przyprawy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy te przyprawy można spożywać chorując na refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie