Może Pani zupełnie bezpiecznie przygotowywać zupy i potrawy na takich kostkach rosołowych, gdyż zawierają tylko naturalne składniki. Alternatywnie można samodzielnie przygotować suszone warzywa (lub kupić mieszankę suszonych warzyw) i do potarwy dodać taki właśnie susz warzywny, masło lub oliwę oraz liście świeżego lubczyku (do tego także sól i pieprz wedle uznania). Taki pomysł jest bardziej opłacalny ekonomicznie, gdyż w kostkach rosołowych i gotowych "warzywkach" kupujemy głównie sól (dominujący składnik jest zawsze wymieniany na pierwszym miejscu na etykiecie).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zupa z kurczakiem na kolację – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy mąka kukurydziana jest zdrowa i można ją stosować na diecie? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Co powinna jeść osoba po przejściu żółtaczki typu A? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Skład gotowego, wędzonego łososia – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy można walczyć z biegunką wywołaną zbyt dużą ilością błonnika w diecie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Przepisy dietetyczne - pomocy! – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czy woda niskonasycona Co2 jest dobra na nadciśnienie? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Czy ten preparat można bez obaw stosować w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wprowadzanie warzyw do jadłospisu półrocznego dziecka – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Włoszczyzna - zestaw, który decyduje o wartości całej zupy
Włoszczyzna to zestaw warzyw, który od pokoleń sta
Mała kostka, wielki skład. Co naprawdę znajduje się w kostkach rosołowych?
Mała, niepozorna i zawsze pod ręką. Kostka rosołow
Tych produktów nie dodawaj do żurku. Szkodzą zdrowiu
Żurek to prawdziwa perełka polskiej kuchni - zupa,