Witam!
Pani przypadek jest trudny, tym bardziej bez bezpośredniej rozmowy. Proszę udać się do specjalisty, który będzie mógł określić, jak Pani pomóc.
Może Pani spróbować jeść węglowodany zawierające mniejsze ilości błonnika, np. białe pieczywo, ryż mocno ugotowany, kleik, płatki ryżowe. Nie są one ciężkostrawne i pozwolą na stopniowy powrót do właściwej diety. Poza tym przy produktach zawierających błonnik (pełnoziarniste produkty zbożowe czy warzywa i owoce), należy wypijać większe ilości płynów, co jest bardzo ważne przy zapobieganiu skutkom ubocznym, m.in. bólom brzucha.
Proszę się nie załamywać, ponieważ na pewno z pomocą specjalisty poradzi sobie Pani z tym problemem.
Powodzenia i pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Węglowodany a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak połączyć białko, węglowodany i tłuszcze? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
- Czy to możliwe, że nie tyję jedząc węglowodany? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Czy wyeliminowanie z diety pieczywa przy jednoczesnym spożywaniu innych produktów zbożowych może mieć negatywne skutki dla zdrowia? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jak to możliwe, że pomimo diety waga ani drgnie? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaka dieta i sposób leczenia przy hiperinsulinemii? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Rozkład ilości węglowodanów w posiłkach a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel