Jak przywrócić węglowodany do diety?

Witam! Dziękuję za odpowiedź. Mam jednak wiele wątpliwości. Ok. 3 mies. temu starałam się przywrócić do diety produkty węglowodanowe w niewielkich porcjach (np. 1 porcja ryżu dziennie lub 2 kromki chleba pełnoziarnistego). Jadłam dokładnie tyle, ile Pani poleciła w odpowiedzi na moje pytanie, pamiętając o 5 niewielkich posiłkach dziennie i nieprzekroczeniu granicy 1500 kalorii. Zaznaczam, że regularnie biegam ok. godziny dziennie! Po 2 tygodniach przytyłam 5 kilo! Mój metabolizm jest po tych wszystkich dietach potwornie spowolniony, a organizm podczas tych 5 lat chyba "oduczył" się trawienia węglowodanów, przez co nawet po niewielkiej ilości, np. pełnoziarnistego chleba chrupkiego, następował potworny ból brzucha, zaparcia i/lub biegunki. Wytrzymałam 2 tygodnie, przytyłam. Wróciłam znów do starej diety i nadrobione kilogramy oraz bóle i niestrawności zniknęły. Obawiam się, że przywrócenie nawet tych "dobrych " węglowodanów jest w moim przypadku bardziej skomplikowane i przypuszczam, co gorsza, bezcelowe, bo wcale nie daje pożądanych efektów.
ponad rok temu

Witam!

Pani przypadek jest trudny, tym bardziej bez bezpośredniej rozmowy. Proszę udać się do specjalisty, który będzie mógł określić, jak Pani pomóc.

Może Pani spróbować jeść węglowodany zawierające mniejsze ilości błonnika, np. białe pieczywo, ryż mocno ugotowany, kleik, płatki ryżowe. Nie są one ciężkostrawne i pozwolą na stopniowy powrót do właściwej diety. Poza tym przy produktach zawierających błonnik (pełnoziarniste produkty zbożowe czy warzywa i owoce), należy wypijać większe ilości płynów, co jest bardzo ważne przy zapobieganiu skutkom ubocznym, m.in. bólom brzucha.

Proszę się nie załamywać, ponieważ na pewno z pomocą specjalisty poradzi sobie Pani z tym problemem.

Powodzenia i pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty