Jak szybko przytyć przy niejedzeniu mięsa?

Witam, chcialabym sie zapytac czy przytycie 5-10 kg w miesiac jest mozliwe? Chcialabym przytyc, ale niebardzo wiem jak sie do tego zabrac. Jestem wegetarianka, wiec jedzenie miesa odpada.
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie.
Zalecenia żywieniowe będą trafniejsze jeśli wykona Pani m.in. analizę składu ciała oraz badania laboratoryjne. Istotny jest również wywiad żywieniowo-chorobowy (wykonany przez np. dietetyka). Wówczas będzie można podać precyzyjniejsze wskazówki żywieniowe.

Po wskazówki żywieniowe zapraszam na
www.diet-coaching.xaa.pl

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam,
W przypadku diety normalizującej masę ciała ważne jest indywidualne dopasowanie kaloryczności diety do aktualnego Pani zapotrzebowania, zależnego od wieku, wzrostu, aktywności fizycznej, stanu zdrowia. Gdy zapotrzebowanie zostanie ustalone energetyczność Pani diety należy podnosić stopniowo, aby proces przybierania na wadze był racjonalny. Gdyby podała Pani więcej danych mogłabym odpowiedzieć bardziej szczegółowo. Zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam, Anna

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak szybko można przytyć?

Waze 38 kg mam 21 i 156cm wzrostu jak mam przytyc
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Jeśli Twoim celem jest przyrost masy ciała to Cię to nie zaskoczy – musisz jeść dużo. Twój organizm ma określone wymagania energetyczne i jeśli ich nie pokryjesz z nawiązką, to niestety nie przytyjesz. Potrzebujesz diety zapewniającej nadwyżkę kaloryczną, przy czym nie koniecznie powinieneś wzorować się na Potrzebujesz nie tylko masywnych, ale też atrakcyjnych kulinarnie posiłków, które będziesz jeść ze smakiem. Jeśli posiłki nie będą ci smakować – trudno będzie ci zjeść na tyle dużo by przekroczyć dzienne zapotrzebowanie na energię.

Aby przytyć nie wystarczy jedynie dużo jeść, trzeba także zwracać uwagę na to, co znajduje się na talerzu. Przykładowo, gdybyś bazowała tylko na jabłkach i sałacie, to choćbyś jadała ich kilogramy, z pewnością nie zanotowałabyś zadowalających postępów. Z drugiej strony jeśli chciałabyś swoje codzienne menu oprzeć jedynie na fastfoodach- pizzy, ciastkach i frytkach to owszem – przytyłabyś, ale objawiało by się to jedynie wzrostem obwodu pasa i dekompozycją sylwetki, chude ramiona wydawałyby się proporcjonalnie jeszcze chudsze, barki jeszcze węższe a klatka jeszcze bardziej zapadnięta.

Tylko odpowiednio dobrane pokarmy zjadane w we właściwych proporcjach i ilościach gwarantują sukcesywny przyrost dobrej jakościowo masy.

Podstawą Twojej diety (około 45 – 55% dziennej podaży energii) winny być dobre jakościowo węglowodany zawarte w kaszach grubych, ryżu, makaronie z pełnego ziarna, ziemniakach i razowym pieczywie oraz w owocach, zwłaszcza tych bardziej kalorycznych takich jak banany. Następnie około 30% zapotrzebowania na energię powinien pokrywać tłuszcz. Dobrym jego źródłem są: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, masło, orzechy włoskie, nerkowce i migdały, a także ryby morskie, całe jaja, awokado, jak i również mięso. Musisz zadbać by w diecie pojawiły się zarówno źródła tłuszczy jednonienasyconych (oliwa, olej rzepakowy, migdały, awokado), jak wielonienasyconych (ryby, orzechy) oraz nasyconych (pokarmy pochodzenia zwierzęcego).

0

Witam serdecznie,
Proces tycia u osoby z szybką przemianą materii nie jest łatwy, wymaga wytrwałości i przestrzegania kilku zasad:
Należy spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 2 godziny przed snem.
Śniadania muszą być spore i bogate w węglowodany złożone.
Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami.
Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po duże ilości zdrowych przekąsek: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce.
Dziennie należy spożywać nie mniej niż 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, jako dodatek do potraw.
Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne. Sól można spożywać jedynie w niewielkich ilościach.
Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków.
Należy unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe.
Należy unikać napoi energetycznych oraz zawierających kofeinę, dużo teiny i innych związków przyspieszających przemianę materii. Nigdy nie sięgać po środki przeczyszczające, pobudzające.
Należy zadbać o odpowiednią dawkę snu min. 7 godzin.
Przed samym snem warto wypić napar z melisy(działanie uspokajające, zwolni przemianę materii), zjeść łyżkę miodu, wypić szklankę mleka.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację
tel.506225670
Mgr Joanna Wasiluk

0
 MaĹgorzata ZiÄba
MaĹgorzata ZiÄba

Witam,
Dieta powinna opierać się o zdrowe posiłki ale kaloryczne- należy włączyć do diety orzechy, suszone owoce oraz oleje roślinne.
Warto też zadbać o aktywność fizyczną, która pozwoli ukształtować mięśnie a wtedy sylwetka nawet szczupła nabierze korzystnych kształtów.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak szybko przytyć?

Witam, potrzebowałabym rzetelnej porady dietetycznej (najlepiej z tygodniowym planem żywieniowym). Mam nie lada problem - chciałabym przytyć chociaż 10 kg. Mam 28 lat, 182 cm wzrostu i ważę 49 kg. Zawsze byłam szczupła - 54-55 (max. 57 kg). Po 1,5 roku karmienia syna zaszłam jednak w powikłaną ciążę, 8 miesięcy spędziłam w szpitalu i kolejne 8 miesięcy karmiłam córkę; to wszystko zbiegło się z ogromnym stresem i przemęczeniem organizmu. Obecnie przy 2 małych dzieci nie jest lepiej, a i na regularne posiłki nie miałam do tej pory czasu. Ale najwyższa pora to zmienić i proszę Was o pomoc. Co jeść, by było to szybkie w wykonaniu i zdrowe oraz pomogło mi przytyć? Wiem dodatkowo, że mam szybką przemianę materii, gdyż nawet w okresie, kiedy mogłoby się wydawać, że się tuczyłam, to przytycie 2 kg było bardzo trudne i krótkotrwałe.

KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Witam,

Na wstępie uprzedzę, że porada przez internet może nie być wystarczająca. Nie znam Pani stylu życia i sposobu odżywiania, dlatego nie mogę wyeliminować ewentualnych błędów żywieniowych. Na początek proszę zapoznać się z artykułami zawartymi na naszej stronie internetowej dotyczącymi żywienia przy niedowadze m.in. http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-przytycie-dla-kobiet , http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-przytycie-przepisy , http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-przytycie-zasady , http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-niedowagehttp://portal.abczdrowie.pl/jak-przytyc Dzięki tym informacjom być może sama Pani wyeliminuje swoje błędy.

Z mojej strony mogę napisać jak powinien wyglądać plan żywieniowy w ciągu Pani dnia:
Zawsze należy jeść śniadanie, proponuję tu np. jogurt naturalny z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, suszonymi owocami lub orzechami i śniadanie gotowe. Zamiast musli można sięgnąć po omlet z maki pełnoziarnistej z warzywami lub po prostu pełnoziarnistą kanapkę z białkiem (chudą wędliną, rybą czy półtłustym nabiałem) i oczywiści z warzywami. Posiłki powinny być bogate w owoce i orzechy, które dostarczają stosunkowo dużo kilokalorii mając małą objętość, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Z warzyw polecam przede wszystkim awokado, które ma dużo tłuszczów roślinnych (zdrowych), a tym samym sporo energii. Można je dodawać do jajecznicy czy robić z niego pastę na kanapkę.
Na przekąski najlepiej sprawdzają się produkty na ząb czyi owoce, orzechy, jogurty, kefiry czy maślanki naturalne z płatkami migdałowymi, płatkami owsianymi czy zmiksowanymi owocami (banan) lub sałatki z dodatkiem mięsa, zrobione w domu (skropione oliwą). Obiad powinien składać się z węglowodanów złożonych (czyli kaszy, makaronu pełnoziarnistego, ryżu dzikiego czy ziemniaków - bez dodatku tłuszczu), białka (2-3 razy w tygodniu ryby, głównie tłuste, 2 razy w tygodniu mięso - drób, cielęcina, ale również chude części mięsa czerwonego i 2 razy w tygodniu nasiona strączkowe- fasola, cieciorka, groch, soczewica itp.) oraz warzyw. Na kolację natomiast można zjeść to co na śniadanie lub może to być posiłek gotowany np. ryba z warzywami czy pasta twarogowo-jajeczna z chlebkiem razowym z warzywami. Pomysłów jest dużo. Im bardziej posiłki różnorodne tym lepiej. Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości płynów (minimum 2 l dziennie).
Takie produkty jak warzywa strączkowe, awokado, banan, winogrona, nasiona i orzechy oraz owoce suszone powinny codziennie gościć na Pani talerzu - są nie tylko zdrowe ale i zawierają dużo kalorii w małej ilości pożywienia. Można jeść również słodycze (w umiarkowanych ilościach) - najlepiej wypieki domowe oraz gorzką czekoladę.

Pozdrawiam serdecznie,
Aleksandra Kilen-Zasieczna

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty