Dzień dobry,
Podstawą diety po usunięciu ślinianki powinny być pokarmy płynne/półpłynne/miękkie, należy zadbać, aby nie spożywać gorących potraw ani napojów podczas okresu rekonwalescencji. Należy unikać mocno słonych i ostrych potraw, które mogłyby podrażniać rany, jednak przyprawy nie są zabronione. Początkowo warto również wystrzegać się kwaśnych pokarmów, np. cytrusów, kiszonek. Dania mogą być gotowane, pieczone, duszone czy nawet smażone, ale nie powinny zawierać chrupiących, twardych elementów, które utrudniałyby konsumpcję i gojenie ran. Miękkie owoce mogą być jak najbardziej spożywane, a w ramach przekąski można podać dziecku, np. jogurt, miękkie biszkopty itp.
Zachęcamy do przeczytania poniższych treści, które mogą być dla Pana pomocne:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-dlugo-nalezy-stosowac-diete-plynna-i-polplynna
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dieta-po-operacji-dwuszczekowej-i-plynnej-diecie
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta po usunięciu migdałków – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta po wycięciu migdałków u dorosłej osoby – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Częste wzdęcia a dieta wątrobowa – odpowiada Roma Wojtewicz
- Krwotoczne zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Co można jeść po usunięciu migdałków? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ból po zabiegu usunięcia migdałka u dziecka i dieta po zabiegu – odpowiada Mgr Anna Kuczkin
- Jaką dietę zastosować po hemikolektomii prawostronnej? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
artykuły
Egzotyczna przekąska hamuje stres oksydacyjny. Właściwości kasztanów wodnych
Kasztany wodne nie przypominają w smaku swoich pie
Powstają z mieszaniny skrobi i wody. Bomba węglowodanów, kalorii, tłuszczu
Są chrupiące, słone i tak wciągające, że trudno po
Kiszenie, marynowanie czy konfiturowanie. Która metoda jest najzdrowsza i najsmaczniejsza?
Sezon na aromatyczne warzywa i owoce już się rozpo