Jaką dietę stosować przy ryzyku występowania zwyrodnień stawów?

witam, jaką dietę stosować przy ryzyku występowania zwyrodnień stawów.Mam 21 lat a już ortopeda dopatrzył się po ostatnim urazie kostki jakiejś narośli(?)na zdjęciuRTG, będę miała robione usg ale ogólne mam problemy ze strzykającymi stawami(tak jak moja mama) jakie diety w takim przypadku są pomocne? Jakie źródło białka jest najlepsze(słyszałam o bobie i fasoli)czy można pic mleko i jeść ser? słyszałam tez o koktajlach, nie znam składu. Co spożywać by zwiększyć produkcje mazi stawowej?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu
Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska
Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska

Witam,
zdecydowanie powinna Pani jeść nabiał, który jest bardzo dobrym źródłem białka - budulca chrząstki stawowej. Duża ilość witaminy B w diecie polepsza wytwarzanie mazi stawowej. Witaminę B znajdzie Pani w razowym pieczywie, ciemnym makaronie, kaszach, otrębach, czy warzywach strączkowych. Proszę jeść dużo warzyw i owoców (szczególnie ciemnych), które są źródłem antyoksydantów hamujących procesy zapalne. Korzystne będą również tłuste ryby morskie, zawierające kwasy tłuszczowe omega-3.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty