witam, jaką dietę stosować przy ryzyku występowania zwyrodnień stawów.Mam 21 lat a już ortopeda dopatrzył się po ostatnim urazie kostki jakiejś narośli(?)na zdjęciuRTG, będę miała robione usg ale ogólne mam problemy ze strzykającymi stawami(tak jak moja mama) jakie diety w takim przypadku są pomocne? Jakie źródło białka jest najlepsze(słyszałam o bobie i fasoli)czy można pic mleko i jeść ser? słyszałam tez o koktajlach, nie znam składu. Co spożywać by zwiększyć produkcje mazi stawowej?
Witam,
zdecydowanie powinna Pani jeść nabiał, który jest bardzo dobrym źródłem białka - budulca chrząstki stawowej. Duża ilość witaminy B w diecie polepsza wytwarzanie mazi stawowej. Witaminę B znajdzie Pani w razowym pieczywie, ciemnym makaronie, kaszach, otrębach, czy warzywach strączkowych. Proszę jeść dużo warzyw i owoców (szczególnie ciemnych), które są źródłem antyoksydantów hamujących procesy zapalne. Korzystne będą również tłuste ryby morskie, zawierające kwasy tłuszczowe omega-3.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak wzmocnić stawy dietą? – odpowiada Katarzyna Ciuchta
- Jak poprawić swoją pamięć? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Co może oznaczać strzelanie barku u córki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Żywienie przy wysokim cholesterolu, osteoporozie i zwyrodnieniu stawów – odpowiada Mgr inż. Katarzyna Łacina
- Czy odpowiednią dietą można odbudować chrząstkę stawową? – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaką dietę stosować przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jaką dietę zastosować przy osteoporozie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy trzeba stosować dietę przed planowaniem ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)