Witam serdecznie,
Temperatury potraw serwowanych konsumentom powinny wynosić odpowiednio:
dla potraw na zimno (surówki, sałatki, wędliny, zimne sosy, chłodniki, napoje zimne, desery zimne itp.) 4ºC,
dla zup na gorąco minimum 75ºC,
dla gorących dań głównych (dania mięsne, drobiowe, podrobowe, rybne itp.) i deserów gorących (budynie, suflety itp.) minimum 63ºC,
dla napojów gorących (kawa, herbata) minimum 80ºC.
Najlepiej byłoby szukać więcej informacji na ten temat w książkach z technologii żywności.
Pozdrawiam,
Mgr Olga Marzol
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy raku żołądka z przerzutami do wątroby? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- W jaki sposób stracić 10 kg w 3 miesiące? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak pomóc osobie z trudnościami z połykaniem? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- W jaki sposób schudnąć z brzucha i ud? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak zdrowo i w pełni bezpiecznie przybrać na wadze? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jak schudnąć mając 15 lat? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak mam schudnąć 2 kg w 3 tygodnie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta odchudzająca dla 13-latki i redukcja tkanki tłuszczowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Mam 10 lat i ważę 51kg, mój wzrost to 149. Pomocy! – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
artykuły
Zioła, które zmienią każdy posiłek w zdrowszy
Oregano Dodawanie świeżych i suszonych ziół podcza
Pułapka w hotelu. Te dania omijaj z daleka nawet na all inclusive
Wakacje z formułą all inclusive to dla wielu synon
Słodkie, kwaśne, o różnej zawartości tłuszczu - wszystko, co warto wiedzieć o śmietanach
Śmietana wydaje się produktem prostym i dobrze zna