Zapytaj lekarza

1 , 0 3 0 , 5 4 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jakie są objawy uzależnienia od leku Sedam?

Witam mam taki problem Od miesiaca biore Zoloft 50mg(rano) i Trittico (100mg wieczorem) Do tego brałem Sedam w taki sposób: 4 dni brania, 2dni przerwy,3 dni brania,1dzien przerwy,1dzien brania, 3 dni przerwy,2 dni brania,3 dni przerwy, 1 dzien brania, 3 dni przerwy,2 dni brania. Brałem go w dawce 1,5mg lub 3mg dziennie (4razy wziąłem 3mg, 9 razy 1,5mg) Ostatniego dnia kiedy wziąłem około godz 12 1,5mg Sedamu, wieczorem zacząłem brać Spamilan (biorę rano 2,5mg wieczorem 5mg).Moje pytanie to czy mogłem uzaleznic się od Sedamu? jakie bym miał objawy gdyby tak było. Z góry dziekuje za odpowiedz. Karol
MĘŻCZYZNA, 32 LAT ponad rok temu

Jak przekonać osobę z depresją do wizyty u psychiatry?

Depresja to choroba cywilizacyjna. Wciąż jednak nie jest to dobrze znana choroba. Obejrzyj film i poszerz swoją wiedzę o depresji. Dowiedz się, jak przekonać osobę z depresją do wizyty u specjalisty.

Jeśli lek zapisał lekarz, warto mu zaufać. Kontroluje on zapisaną dawkę.
Jeśli jednak lęk i wątpliwości są znaczne, warto się z nim skonsultować i dopytać o możliwe skutki uboczne.

Psycholog i psychoterapeuta. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego.
0

Witam,
wygląda na to, że sposób dawkowania został ustalony tak, żeby zapobiec ryzyku uzależnienia i zastąpiony lekiem zawierającym substancję nieuzależniającą (mowa o spamilanie). Prawdopodobieństwo uzależniania jest praktycznie zerowe, uzależnienie typowo występuje po kilku tygodniach codziennego przyjmowania leku a u Pana lek był przyjmowany przez 25 dni, to stosunkowo krótki czas i nie codziennie. Skutki odstawienia mogą być różne, generalnie zapewne czuł by się Pan niespokojnie (choć zapewne i wcześniej nie czuł się Pan spokojnie i komfortowo, skoro zaistniała potrzeba zastosowania takiego leczenia) ale co może ważniejsze generalnie gdyby czuł Pan jakąś zdecydowaną niekorzystną zmianę w swoich emocjach, swoim ciele i zachowaniu po odstawieniu i chęć sięgnięcia po lek (Sedam) byłyby to powody do obaw, choć jak wspomniałam ryzyko uzależnienia jest praktycznie zerowe. Wiec jeśli nie obserwuje Pan u siebie po tej kuracji Sedamem zmian, to proszę się nie martwić. Pozdrawiam.

Psycholog posiadający specjalizację z psychologii klinicznej oraz neuropsychologii.
0
Mgr Monika Prus Psycholog, Lublin
63 poziom zaufania

Witam, dawkowanie leków rozpisane przez lekarza jest na pewno optymalne. Jeśli zrodziły się w Panu wątpliwości, najlepszym rozwiązaniem byłoby skontaktowanie się z nim. Pozdrawiam
M.Prus

0
Magdalena Mroczek
78 poziom zaufania

Sedam czyli bromazepam to lek z grupy bezodiazepin. Lek stosowany być może w zaburzeniach lękowych i w zaburzeniach stresowych. Lek ten może być stosowany doraźnie. Nie powinno przyjmować go dłużej niż 4-8 tygodni. Maksymalny czas stosowania to około 12 tygodni. Lek ma potencjał uzależniający i może wystąpić tolerancja na ten lek, po dłuższym czasie stosowania. Lek powinien być odstawiany pod kontrolą lekarza.

W Pana przypadku lek przyjmowany był stosunkowo krótko i za przerwami, tak aby nie doszło do uzależnienia. Jeśli chodzi o zmianę leku to też była ona przeprowadzona pod kontrolą lekarza. Dlatego nie powinny pojawić się skutki odstawienia leku. Jeśli chodzi o skutki odstawienia leku, to należą do nich przede wszystkim silna potrzeba przyjmowania leku i rozwinięcie sie na niego tolerancji. Kiedy poziom leku we krwi spada to pojawiają się wtedy stany lękowe, pocenie się, drżenie mięśniowe oraz dolegliwości bólowe. Ważne jest, aby nie przekraczać dawki zaleconej przez lekarza.

Z kolei Spamilan czyli buspiron wskazany jest w krótkotrwałym leczeniu zaburzeń lęków, przebiegających z depresją lub bez depresji. Leku tego również nie należy stosować przewlekle.

Najlepiej będzie jeśli z pytaniami dotyczącymi przyjmowanych leków zwróci się PAn do lekarza, który je przepisał. Może on zmodyfikować dawkowanie, schemat przyjmowania, a jeśli zauważy Pan objawy uzależnienia, to pomoże on odstawić lek i zmienić na inny. Na razie jednak nie ma powodów do obaw.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy