Witam.Wymienię kilka sprawdzonych domowych sposobów na zaparcia :
Sprawdzonym sposobem na zmuszenie jelit do pracy jest jedzenie śliwek. Są one bogate w błonnik, który napędza perystaltykę. Równie dobrze działają świeże owoce, jak i suszone. Może Pani jeść kilka albo wypić ugotowany z nich kompot.
Kasze -Otoczka ich ziarenek stanowi cenne źródło błonnika, dlatego włączenie np. gryki czy jagieł na stałe do diety da gwarancję że zaparcia nie będą dokuczać.
Winogrona-Dzięki pektynom winogrona (w tym także rodzynki) działają przeczyszczająco. Deser złożony z kiści owoców lub jogurtu z garścią rodzynek z pewnością sprawi, że wizyty w toalecie będą krótsze. Tylko należy uważac, by nie przesadzić! Nadmiar pektyn może powodować wzdęcia.
Dzień proponuję zacząć od wody.
Należy pamiętać o aktywności fizycznej,można wprowadzić w swój grafik codzienny spacer, jazdę na rowerze itp. Warto też spożywać kefiry i jogurty, które usprawniają pracę jelit. Unikać jedzenia zbyt dużej ilości czekolady. Jeść o stałych porach, bez pośpiechu, a także pić przegotowaną wodę 30 minut przed posiłkiem. Niektórzy zalecają wypijanie soku z ogórków kiszonych albo soku z gruszek.
Pozdrawiam Monika Konieczna
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Operacja kręgosłupa przez dojście zaotrzewnowe a uciążliwe zaparcia – odpowiada Lek. Marta Hat
- Jak wyleczyć zaparcia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Zaparcia ogromny ból – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Zaparcia po operacji kręgosłupa – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Przyczyny i skuteczne sposoby na zaparcia – odpowiada Natalia Ulewicz
- Stosowanie ziół na wrzody dwunastnicy, zaparcia i otyłość – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Zaparcia, bóle brzucha i problemy z wypróżnieniem – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta lekkostrawna przy zaparciach i zapaleniu błony śluzowej żołądka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy suszone śliwki pomagają w trawieniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska