Dieta 1000 kalorii
Zbilansowana dieta nie wymaga dodatkowej suplementacji witamin, jeść dużo warzyw, ewentualnie zapytac w aptece o preraraty wielowitaminowe, ale zawsze lepiej przyswajalne sa witaminy z pokarmu, a nie tabletki
Codzienna, zbilansowana dieta, czyli taka, która dostarcza organizmowi w odpowiedniej ilości składniki energetyczne i odżywcze, powinna w pełni zaspokoić codziennie zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Bez specjalnych wskazań (wynikających ze zdiagnozowanych niedoborów i powiązanym z tym zjawiskiem niebezpieczeństwem wystąpienia różnych chorób) nie ma potrzeby suplementacji. Wchłanianie witamin i minerałów z suplementów jest często ograniczone, dlatego zalecamy spożywanie naturalnych produktów. W przypadku Pani córki skupilibyśmy się przede wszystkim na odpowiednio dobranej diecie oraz aktywności fizycznej, która pozwoli w bezpieczny sposób stracić tkankę tłuszczową. Należy pamiętać, że diety cud nie istnieją, dlatego najważniejsza jest zmiana nawyków żywieniowych. Dieta redukcyjna powinna obejmować wszystkie grupy produktów spożywczych, tzn. produkty zbożowe, produkty mleczne, warzywa i owoce, mięsa oraz tłuszcze, dobrane w odpowiednich proporcjach. Przy ograniczeniach kalorycznych, bardzo istotne jest precyzyjne dobieranie produktów w taki sposób, aby w pełni pokryć zapotrzebowanie organizmu. Proszę pamiętać o odpowiedniej podaży pełnowartościowego białka. Dodatkowo szczególną rolę przypisuje się wapniu, który, jak pokazują badania, korzystnie wpływa na redukcję masy ciała. Wapń znajduje się przede wszystkim w produktach mlecznych, ale także znajdzie go Pani w nasionach sezamu.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Dzień dobry,
Przy prawidłowo skonstruowanej diecie redukcyjnej, nie ma żadnej konieczności suplementacji diety. Warto pamiętać o odpowiedniej podaży warzyw i owoców, które są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Dodatek owocowo-warzywny (warzywa i owoce świeże, sałatki, zupy, soki i inne) powinny być dodatkiem do każdego posiłku. Polecam szczególnie warzywa i owoce sezonowe, najlepiej lokalne. Charakteryzują się one bowiem największą wartością odżywczą.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie witaminy wspomagają procesy metaboliczne? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie są najlepsze witaminy na zmęczenie? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie ewentualnie wspomagacze są mi potrzebne na regenerację mięśni? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców a ryzyko wystąpienia nadmiaru witamin – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy ilość składników odżywczych dla danej diety musi być dostarczana dokładnie? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie suplementy diety są zalecane przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie produkty spożywcze mają mały wpływ na wysokość poziomu INR we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Idealna waga i ćwiczenia na wysmuklenie ud – odpowiada mgr Michał Wrzosek
artykuły
Czy w lecie także należy przyjmować witaminę D? Rozmowa z dietetyczką
Informacja prasowa OSAVI Z badań wynika, że dwóch
Nie jesteś w stanie schudnąć? Powodem mogą być niedobory tych witamin
Bezskutecznie walczysz ze zbędnymi kilogramami? Pr
Dieta na mocne zęby i kości (prezentacja edukacyjna)
Dieta na mocne zęby i kości - gęstość kości Nasze