niestety może. Fruktoza (a głównie syropem z kukurydzy są słodzone słodycze) moze mieć wpływ na geny Bgn i Fmod, które reguluja metabolizm, ale co wazniejsze odpowiadają na komunikację komórek nerwowych. Badanie przeprowadzono na zwierzętach, ale te dwa geny występują także u ludzi. Jeśli wolno mi cokolwiek zasugerować - proszę tego nie traktować jako poradę, ale proszę to rozwazyć i także skonsultować z lekarzem - sugerowałabym wzbogacenie diety osoby chorej w produkty bogate w kwasy tłuszczowe N-3 pochodzenia zwierzecego, takie jak np łosoś z dzikich łowisk (wbrew pozorom całkiem łatwo dostępne, nawet w Auchan) ale też w nasycone kwasy tłuszczowe, krótko i średnio łańcuchowe, takie jak olej kokosowy lub masło. Dobrym uzupełnieniem będą roślinne źródła jak olej budwigowy. Tłuszcze te podajemy bez towarzystwa pieczywa (na przykład do mięsa, jajek, sałatki, ewentualnie zupy czy sosu) i oczywiście stopniowo. Nagłe zwiększenie ilości tłuszczu w diecie moze doprowadzić do biegunki lub innych dolegliwości żołądkowo - jelitowych (jak zresztą większość nagłych zmian w diecie) Takie postępowanie częściowo zniweluje negatywne skutki jedzenia słodyczy, ale też zmniejszy apetyt na nie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak można przytyć nie jedząc owoców, słodyczy oraz smażonych potraw? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Dlaczego jedzenie dużych ilości białka nie jest wskazane w parkinsonie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie suplementy diety są zalecane przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy zdrowe jest stosowanie oleju kokosowego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Jak ograniczyć jedzenie słodyczy? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jaką stosować dietę, aby podwyższyć cholesterol HDL? – odpowiada Mgr inż. Katarzyna Gediga
- Biały nalot na języku, grzybica pochwy, gazy, odbijanie, nietolerancja pokarmowa i utrata wagi – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Suplementacja kwasów omega-3 – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski