Jedzenie słodyczy a rozwój Parkinsona

Witam mój dziadek ma 70 lat choruje na Parkinsona. Od 2 lat je bardzo duże ilości słodyczy. Czy to może wpływać w jakiś sposób na chorobę?
MĘŻCZYZNA, 70 LAT ponad rok temu

niestety może. Fruktoza (a głównie syropem z kukurydzy są słodzone słodycze) moze mieć wpływ na geny Bgn i Fmod, które reguluja metabolizm, ale co wazniejsze odpowiadają na komunikację komórek nerwowych. Badanie przeprowadzono na zwierzętach, ale te dwa geny występują także u ludzi. Jeśli wolno mi cokolwiek zasugerować - proszę tego nie traktować jako poradę, ale proszę to rozwazyć i także skonsultować z lekarzem - sugerowałabym wzbogacenie diety osoby chorej w produkty bogate w kwasy tłuszczowe N-3 pochodzenia zwierzecego, takie jak np łosoś z dzikich łowisk (wbrew pozorom całkiem łatwo dostępne, nawet w Auchan) ale też w nasycone kwasy tłuszczowe, krótko i średnio łańcuchowe, takie jak olej kokosowy lub masło. Dobrym uzupełnieniem będą roślinne źródła jak olej budwigowy. Tłuszcze te podajemy bez towarzystwa pieczywa (na przykład do mięsa, jajek, sałatki, ewentualnie zupy czy sosu) i oczywiście stopniowo. Nagłe zwiększenie ilości tłuszczu w diecie moze doprowadzić do biegunki lub innych dolegliwości żołądkowo - jelitowych (jak zresztą większość nagłych zmian w diecie) Takie postępowanie częściowo zniweluje negatywne skutki jedzenia słodyczy, ale też zmniejszy apetyt na nie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty