Może być to kwestia dodatków które są dodawane do dania np. Ilosci warzyw będących źródłem błonnika. Roznica ta może być tez związana z obróbką termiczną (makaron pelnoziarnisty moze byc bardziej rozgotowany).
Pozdrawiam
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutradk
Proszę spróbować ugotować makaron pełnoziarnisty al dente, czyli na lekko twardo i koniecznie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron zbyt mocno ugotowany lub gotowany na zbyt dużym płomieniu może nie dawać poczucia sytości. Jeżeli to nie pomoże zapraszam do dalszego zadawania pytań. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kalorie w spaghetti z oliwą i papryczką chili – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy zupa z makaronem jest bardziej kaloryczna niż zupa z ziemniakami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy makaron ma niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozumieć wartości kaloryczne podane na opakowaniach? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Co jeść na obiad, żeby dłużej czuć sytość? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co powinna zrobić osoba, która nie czuje sytości po jedzeniu? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Sposoby na zmniejszenie apetytu i uczucie sytości – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak liczyć kalorie w porcji mięsa? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
artykuły
Ziemniaki zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2
Ziemniaki cieszą się złą sławą - chociaż dostarcza
Polacy przekraczają normy prawie dwukrotnie. Stąd już krótka droga do raka trzustki, jelita grubego i gruczołu krokowego
Nie milkną echa afery rozpętanej na Twitterze prze
Zdrowe i szybkie potrawy dla diabetyka
Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmni