Drobne przyjemności w diecie cukrzyka
Może być to kwestia dodatków które są dodawane do dania np. Ilosci warzyw będących źródłem błonnika. Roznica ta może być tez związana z obróbką termiczną (makaron pelnoziarnisty moze byc bardziej rozgotowany).
Pozdrawiam
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutradk
Proszę spróbować ugotować makaron pełnoziarnisty al dente, czyli na lekko twardo i koniecznie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron zbyt mocno ugotowany lub gotowany na zbyt dużym płomieniu może nie dawać poczucia sytości. Jeżeli to nie pomoże zapraszam do dalszego zadawania pytań. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Kalorie w spaghetti z oliwą i papryczką chili – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy zupa z makaronem jest bardziej kaloryczna niż zupa z ziemniakami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy lepiej jest gotować w szybkowarze czy w parowarze? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Mięso w diecie u 8-latki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy mając toksoplazmozę ujemną można jeśc parówki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Ziemniaki zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2
Ziemniaki cieszą się złą sławą - chociaż dostarcza
Skrobia - rodzaje, właściwości i zastosowanie, skrobia w żywności
Skrobia to substancja roślinna, klasyfikowana jaka
Produkty, po których błyskwicznie rośnie brzuch
Rezygnujemy z gazowanych napojów na rzecz świeżo w