Kalorie w spaghetti z oliwą i papryczką chili

Dzień dobry, chciałbym zadać pytanie dotyczące kalorii w spaghetti z oliwą i papryczką chili. Od dłuższego czasu staram się zdrowo i przede wszystkim dietetycznie odżywiać, przeszedłem na dietę, ponieważ miałem już sporą nadwagę graniczącą z otyłością. Przez cały czas jednak uczę się które produkty są zdrowe, a których lepiej jest unikać. Staram się sporo czytać o zdrowym odżywianiu i wybierać na posiłki te produkty, które rekomendowane są jako dietetyczne. Mam natomiast pytanie odnośnie kalorii w spaghetti, ogólnie w makaronach. Czy makaron z oliwą i papryczką chili będzie bardzo kalorycznym pomysłem na obiad? Wiem, że tego typu posiłek nie jest super kaloryczny i na pewno nie powinienem sobie pozwalać na niego zbyt często ale z drugiej strony zastanawiam się czy raz na jakiś czas mógłbym sobie w ten sposób dogodzić, ponieważ bardzo lubię spaghetti :) Będę wdzięczny za odpowiedź na moje pytanie. Pozdrawiam.
MĘŻCZYZNA ponad rok temu

Witaj,
Szklanka ugotowanego makaronu spagetti to 185 kcal, jeżeli dodasz 1 łyżkę oliw z oliwek to kaloryczność zwiększy śię do 270kcal. Papryczka chili to minimalna ilość kalorii do 1 kcal. Jeśli do porcji makaronu dodasz 1 dużego pomidora to danie będzie ciekawsze i zdrowsze (320kcal). To nie jest duża kaloryczność dla osoby, której dzienne zapotrzebowanie wynosi około 2000kcal. Pamiętaj jednak że taki obiat nie zawiera pełnowarościowego białka. Pozdrawiam, Aneta Kościołek

0

Wszystko zależy od tego, jaką ilość tego dania zjesz. Możesz to w prosty sposób policzyć, używając poniższych danych :)
1. Szklanka makaronu to różna wartość kaloryczna w zależności od rodzaju użytego makaronu:
szklanka makaronu pełnoziarnistego świderki - ok. 110 kcal
szklanka makaronu pełnoziarnistego penne - ok. 180 kcal
szklanka makaronu razowego spaghetti - ok. 190 kcal
szklanka makaronu żytniego "muszle" - ok. 180 kcal
szklanka makaronu białego nitki lub łazanki- ok. 200 kcal
W przypadku makaronu jest też 1 podstawowa zasada, musi być ugotowany al dente.
Makaron al dente polecany jest dla osób odchudzających się i chcących zdrowo się odżywiać.
Takie ugotowanie nie powoduje, że makaron mniej kalorii od tego rozgotowanego, po prostu organizm potrzebuje więcej czasu na strawienie produktów, które są mniej przetworzone i wtedy dłużej czuje się syty (niższy indeks glikemiczny).
I jeszcze taka ciekawostka: przelewanie makaronu wodą zmniejsza zawartość substancji odżywczych! Najlepiej delikatnie go odcedzić lub nakładać od razu łyżką z garnka.
2. Oliwa - kaloryczność różnych rodzajów oliwy jest bardzo zbliżona do siebie
1 łyżeczka oliwy to ok. 40 kcal
1 łyżka oliwy to ok. 80 kcal
3. Papryka chili:
Papryka chili swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną, która ma wiele dobroczynnych właściwości.
Jeśli spojrzeć na tę przyprawę pod kątem kaloryczności:stymulując wytwarzanie ciepła w organizmie przyspiesza metabolizm tłuszczów w organizmie.
Inne jej właściwości określane są mianem leczniczych, ma bowiem działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny, a także pomaga w przeziębieniach.
Podsumowując:
Zakładając, że zjesz 1 szklankę makaronu z 1 łyżką oliwy, zjesz ok. 200-300 kcal.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty