Pieprzyki a rak skóry

Czy pieprzyki mogą przyczynić się do powstania raka skóry? Czy niepozorna brązowa plamka może stać się czerniakiem? Na ten temat wypowiada się specjalista - prof. Waldemar Placek, dermatolog.

Witam,

Świąd, pieczenie, podrażnienie skóry moze być reakcją alergiczną. Organizm w związku z tym, że wciąż ma kontakt z alergenem (żywność, otoczenie) nie może osiągnąć stanu równowagi. Przypuszcza się, że kompleksy immunologiczne utworzone z przeciwciał IgG i fragmentów białek pokarmowych mogą wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu powodując stan zapalny – ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach.

Możliwy jest też patogenetyczny związek między nietolerancją pokarmową i poziomem IgG, a rozwojem otyłości, miażdżycy czy migreny.Ponadto obecnie toczy się stan zapalny w organizmie co potwierdza wynik Pani badania OB. Należy wykonać szerszą diagnostykę w tej kwestii. Polecam wykonać badania na nietolerancje, a następnie wyeliminować z diety problematyczne produkty. Pacjenci odczuwają korzystne skutki po zastosowaniu diety eliminacyjnej i wysoko oceniają poprawę swojego samopoczucia, niezależnie od płci i wieku pacjenta.

Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
dietetyk kliniczny
www.sports-med.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty