Witam,
Świąd, pieczenie, podrażnienie skóry moze być reakcją alergiczną. Organizm w związku z tym, że wciąż ma kontakt z alergenem (żywność, otoczenie) nie może osiągnąć stanu równowagi. Przypuszcza się, że kompleksy immunologiczne utworzone z przeciwciał IgG i fragmentów białek pokarmowych mogą wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu powodując stan zapalny – ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach.
Możliwy jest też patogenetyczny związek między nietolerancją pokarmową i poziomem IgG, a rozwojem otyłości, miażdżycy czy migreny.Ponadto obecnie toczy się stan zapalny w organizmie co potwierdza wynik Pani badania OB. Należy wykonać szerszą diagnostykę w tej kwestii. Polecam wykonać badania na nietolerancje, a następnie wyeliminować z diety problematyczne produkty. Pacjenci odczuwają korzystne skutki po zastosowaniu diety eliminacyjnej i wysoko oceniają poprawę swojego samopoczucia, niezależnie od płci i wieku pacjenta.
Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
dietetyk kliniczny
www.sports-med.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zespół jelita drażliwego i nietolerancja laktozy – odpowiada Wiktoria Kłos (Kreft)
- Nawracające grzybice pochwy i dolegliwości jelitowe – odpowiada Wiktoria Kłos (Kreft)
- Nietolerancja pokarmowa a planowanie ciąży – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy zielona herbata zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki? – odpowiada Lek. Zbigniew Żurawski
- Czy zakwaszeniu organizmu można przeciwdziałać? – odpowiada Wiktoria Kłos (Kreft)
- Co mogę zrobić, żeby zacząć jeść więcej? – odpowiada Mgr Hanna Markiewicz
- Niedoczynność tarczycy i metody skutecznego leczenia – odpowiada Sylwester Kłos
- Czy w soli morskiej niejodowanej występuje wystarczająca ilość naturalnego jodu? – odpowiada Wiktoria Kłos (Kreft)
- Wprowadzenie produktów przy skazie białkowej – odpowiada Wiktoria Kłos (Kreft)
- Łojotokowe zapalenie skóry i jelito drażliwe – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer