Witam Pana
odradzam dietę z ograniczeniami. Sugeruję diagnostykę odżywienia organizmu, za pomocą analizy pierwiastkowej włosów i zastosowanie indywidualnie dobranej diety z zabezpieczeniem przed kolejnymi zawałami, przy pomocy naturalnej suplementacji. Więcej tutaj :http://www.arkadia-klinika.pl/index.php/analiza-pierwiastkowa-wlosow
Witam serdecznie oto zasady które przedstawiam moim pacjentom:-)
* Jeść częściej, ale mniejsze posiłki, a podczas przygotowywania ich kontrolować ich wartość kaloryczną.
* Zjedz śniadanie do 2h po przebudzeniu, odstęp między posiłkami 3-4h
* Kolację jeść najpóźniej o godzinie 18:00, gdy chodzisz późno spac i odczuwasz głod po godz.20tej zjedz jabłko, wypij herbatę ziołową lub wypij len mielony odtłuszczony.
* Jedząc wolno zjemy mniej. Nie zapominajmy, że pojemność naszego żołądka to tyle co objętość naszej pięści. Pozwólmy naszemu organizmowi delektować się przyrządzonymi posiłkami.
* Nie pijmy w trakcie posiłku tylko przed nim - najlepiej duże ilości niegazowanej wody mineralnej.
* W ciągu dnia wypijajmy min.2l płynów – najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Pamiętaj tez o soku z pietruszki, bądź innej miksturze zielonej.
* Podawajmy posiłki na małych talerzach. Talerz o dużej średnicy sprawia wrażenie, że jedzenia jest mniej niż w rzeczywistości.
* Białe pieczywo zastępujmy ciemnym i max do 2 kromek dziennie, a potrawy smażone duszonymi lub grillowanymi.
* Jedzmy dużo warzyw i owoców oraz produktów, które zawierają błonnik. Możemy też uzupełniać naszą dietę w błonnik za pomocą odpowiednich suplementów za zgodą dietetyka.
* Nie róbmy zakupów kiedy jesteśmy głodni, wtedy na wszystko mamy ochotę i kupujemy więcej.
* Sport, spacery, przynajmniej 3 razy w tygodniu, ciągiem przez 60min. Polecam Nordic Walking, dla młodych mam szybkie marsze z wózkiem.
Opracowała
Anna Kaczmarek
Dietetyk
Witam serdecznie,
w Pana przypadku najważniejsza jest teraz profilaktyka wtórna, aby nie dopuścić do kolejnego zawału. Aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta, która pozwoli utrzymać wysoki poziom dobrego cholesterolu HDL oraz jak najniższy złego LDL. Oczywiście zredukowanie masy ciała w tym pomoże i jest jak najbardziej wskazane. Jeśli jednak skupi się Pan na zdrowiu, to również masa ciała się wyreguluje. Dieta powinna obfitować przede wszystkim w warzywa i owoce, pełne ziarna zbóż, strączki, pestki i nasiona z niewielką ilością białka zwierzęcego np. w postaci ryby. Powinny to być głównie niskoprzetworzone produkty roślinne, które dostarczą błonnika, a ograniczą podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i tłuszczów trans, których wysokie spożycie wiąże się z chorobami serca. Są to oczywiście zalecenia ogólne. Proszę spotkać się ze specjalistą, który układając dietę weźmie pod uwagę wszystkie występujące u Pana zaburzenia, tryb życia oraz preferencje smakowe. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie przy siedzącej pracy – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Efekt jo-jo po diecie Dukana – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, aby podnieść swoją odporność? – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Dieta na zrzucenie 10 kg – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak schudnąć 20 kilogramów przy wzroście 160 cm? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Ćwiczenie Tae-bo a odchudzanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spowolnienie metabolizmu a odchudzanie – odpowiada Agata Zmorkowska
- Częste infekcje a odchudzanie po ciąży – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Odchudzanie w wieku 60 lat – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Odchudzanie u 21-latki z MIZS i chorobą Scheuermanna – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska