Bilans energetyczny niezależnie od tego jak z jakich składników pochodzi jest jeden ten sam - jeżeli dostarczy Pan mniej lub dokładnie tyle samo energii co Pan zużywa nie będzie odkładania tkanki tłuszczowej. Inną kwestią pozostaje jednak jakość pożywienia. Cukier zamieniany jest wyłącznie na energię, podczas gdy kwasy tłuszczowe będące produktem rozkładu tłuszczy mają wiele funkcji fizjologicznych. Dlatego też ograniczanie tłuszczu na korzyść cukru może się negatywnie odbić na Pana zdrowiu - od hipercholesterolemii począwszy na zmianach w funkcjonowaniu układu odpornościowego i podatności na nowotwory skończywszy.
Myślę że skrajności nie są dobre. Dieta powinna być różnorodna, dobrze zbilansowana i sprawiać przyjemność bo to ma wpływ na nasze zdrowie. Zbyt długie rygorystyczne ograniczanie tłuszczy nie sprzyja naszym procesom metabolicznym o czym pisała już poprzedniczka. Poza tym rozpychamy taką dietą nasze adipocyty czyli komórki tłuszczowe i przy odstawieniu takiej diety możemy dość szybko przytyć i trudniej zrzucać masę.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W czym szkodzi nadmiar węglowodanów? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie ćwiczenia można wykonywać na spalenie tłuszczu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zawartość tłuszczu w organizmie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Optymalna ilość cukrów prostych – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Do czego może doprowadzić zbyt niski poziom tłuszczu i cukru w diecie? – odpowiada Mgr Ewa Tomczyk
- Przyczyny odkładania się tłuszczu w ciele – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Strach przed zjedzeniem produktów, które mają więcej niż 3% tłuszczu – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Bezpieczny środek wspomagający splanie tłuszczu w diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką ilość węglowodanów powinnam jeść na diecie 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Mała ilość węglowodanów w diecie a odchudzanie – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Brązowy tłuszcz - właściwości i funkcje. Jak zwiększyć jego ilość?
Brązowy tłuszcz to rodzaj tkanki tłuszczowej, któr
Adipocyty - charakterystyka, działanie, wpływ na zdrowie
Adipocyty to po prostu komórki tłuszczowe, obecne
Ketoza - co to jest i dla kogo jest bezpieczna? Jak osiągnąć ketozę?
Ketoza to stan związany z długotrwałym stosowaniem