Opuchlizna gardła po spożywaniu cukru

Od jakiegoś czasu zauważyłam, że spożywając cukier, kolejnego dnia mam opuchnięte gardło, ból gardła i cały czas muszę odchrząkiwać, aby w ogóle móc cokolwiek powiedzieć. Gdy odstawiam ten produkt, z mojej diety ,objawy zaczynają się zmniejszać i w ciągu kilku-kilkunastu dni objawy ustępują. Moja dieta jest uboga w nabiał i mięso.Jem dużo warzyw, kasz, owoców, ryb. Cukier we krwi zawsze był u mnie w normie. W rodzinie nigdy nie było cukrzyków. Co może być przyczyną takich zmian?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty