Od jakiegoś czasu zauważyłam, że spożywając cukier, kolejnego dnia mam opuchnięte gardło, ból gardła i cały czas muszę odchrząkiwać, aby w ogóle móc cokolwiek powiedzieć.
Gdy odstawiam ten produkt, z mojej diety ,objawy zaczynają się zmniejszać i w ciągu kilku-kilkunastu dni objawy ustępują.
Moja dieta jest uboga w nabiał i mięso.Jem dużo warzyw, kasz, owoców, ryb.
Cukier we krwi zawsze był u mnie w normie. W rodzinie nigdy nie było cukrzyków.
Co może być przyczyną takich zmian?
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Pod jaką postacią spożywa Pani cukier? Może to być wynik alergii na jakiś konkretny pokarm. Radziłabym udać się do alergologa i zrobić testy.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przyswajanie cukru zawartego w sokach w kartonie – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Spożywanie dużych ilości owoców a stłuszczenie wątroby – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie karczochów a problemy z cukrem – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Co pomoże obniżyć cukier cukrzykowi 50-letniemu? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Uczulenie na wszystkie zapachy kwiatów, owoców, warzyw i barwniki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie warzywa i owoce mają najwięcej jodu? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jak usprawnić pracę jelit i wypróżnianie? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla wegetarianki – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy powinnam unikać warzyw i owoców które krzyżują się z alergenem wziewnym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska