Jak najbardziej, taki sposób żywienia jest nie właściwy i prędzej czy później odbije się to na Pan zdrowiu.
Należy wyjaśnić jaka jest przyczyna niedowagi. Czy jest to problem źle zbilansowanej diety o niskiej kaloryczności, czy też przyczyna tkwi zupenie gdzie indziej. Potrzebna jest wtedy konsultacja lekarska i wykonanie odpowiednich badań. Np. osoby z celiakią (nadwrażliwe na gluten) mają problemy z wchłanianiem składników pokarmowych, co skutkuje niedożywieniem. Na swojej stronie opisuję objawy nietolerancji glutenu i jego powiązanie z chorobami autoimmunologicznymi. Może znajdzie Pani tam wyjaśnienie przyczyny swojej niedowagi.
https://zdrowadieta.szczecin.pl/zdrowa-dieta/dieta-bezglutenowa-potrzeba-czy-moda/
Witam,
nadmiar żywności przetworzonej, zawierającej barwniki oraz konserwanty, a przy tym najczęściej dużo soli jest niekorzystny zarówno dla osób z niedowagą, jak i dla wszystkich innych.
Pozdrawiam,
dietetyk Magdalena Borowiec
http://fit-amina.blogspot.com/
Dzień dobry.
Oczywiście, niezależnie od naszej masy ciała, niezdrowe jedzenie szkodzi. Nie każdy ma tendencje do tycia, ale każdy powinien starać się jeść odpowiednio: przede wszystkim warzywa (mniej więcej połowa talerza), do tego mięso/drób/ryby/jaja/owoce morza/grzyby (zamiennie), nieco owoców, zdrowe tłuszcze (masło, oliwa), może kasze i chleb na zakwasie - jeżeli nei mamy problemów zdrowotnych. Pić wodę z cytryną, kawę i herbatę. Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. Niestety, nawet osoby szczupłe mogą mieć problemy, które powoduje niezdrowa dieta.
Długotrwałe spożywanie przetworzonych produktów bogatych w tłuszcze nasycone i cukry proste przy małym spożyciu warzyw, owoców i węglowodanów złożonych może powodować otłuszczenie narządów wewnętrznych (nawet jeśli ma Pani niedowagę), zakwaszenie organizmu i przyczyniać się tym samym do ryzyka zachorowania na cukrzycę, choroby serca, zaburzenia hormonalne, nowotwory.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Witam.Niewłaściwy sposób żywienia szkodzi każdemu .Powinniśmy się wszyscy prawidłowo odżywiać.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie wody smakowej podczas diety – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie dużych ilości błonnika – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Przymus zwiększenia masy ciała po anoreksji – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Spożywanie dużych ilości słodyczy a osłabienie, zawroty głowy i nudności – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Spożywanie dużych ilości owoców a stłuszczenie wątroby – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy cukier zawarty w owocach tuczy? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jakie mogą być konsekwencje nadmiernego spożywania cukru? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie produkty wpływają na zmęczenie i senność? – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Niedowaga u 20-letniego mężczyzny – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Dieta dla osoby chorej na kłębuszkowe zapalenie nerek – odpowiada Dr Anna Brinken
artykuły
"Choroba wielu masek". Diagnoza trwa nawet osiem lat, 95 proc. osób nie wie, że choruje
Chociaż występuje częściej niż nowotwory piersi cz
Jak uniknąć zawału? Sekretne rady kardiologów
Troska o zdrowe serce Zawał serca, obok chorób now
Otyłość i nadwaga zabijają Polaków. Przez lata ignorowaliśmy ten problem
- Otyłość w Polsce jest katastrofą zdrowotną -