Dieta oparta na wymiennikach węglowodanowych
Obejrzyj film i dowiedz się, na czym polega dieta oparta na wymiennikach węglowodanowych. Na ten temat wypowiada się ekspert - diabetolog dr Agnieszka Tiuryn-Petrulewicz.
Jak najbardziej, taki sposób żywienia jest nie właściwy i prędzej czy później odbije się to na Pan zdrowiu.
Należy wyjaśnić jaka jest przyczyna niedowagi. Czy jest to problem źle zbilansowanej diety o niskiej kaloryczności, czy też przyczyna tkwi zupenie gdzie indziej. Potrzebna jest wtedy konsultacja lekarska i wykonanie odpowiednich badań. Np. osoby z celiakią (nadwrażliwe na gluten) mają problemy z wchłanianiem składników pokarmowych, co skutkuje niedożywieniem. Na swojej stronie opisuję objawy nietolerancji glutenu i jego powiązanie z chorobami autoimmunologicznymi. Może znajdzie Pani tam wyjaśnienie przyczyny swojej niedowagi.
https://zdrowadieta.szczecin.pl/zdrowa-dieta/dieta-bezglutenowa-potrzeba-czy-moda/
Witam,
nadmiar żywności przetworzonej, zawierającej barwniki oraz konserwanty, a przy tym najczęściej dużo soli jest niekorzystny zarówno dla osób z niedowagą, jak i dla wszystkich innych.
Pozdrawiam,
dietetyk Magdalena Borowiec
http://fit-amina.blogspot.com/
Dzień dobry.
Oczywiście, niezależnie od naszej masy ciała, niezdrowe jedzenie szkodzi. Nie każdy ma tendencje do tycia, ale każdy powinien starać się jeść odpowiednio: przede wszystkim warzywa (mniej więcej połowa talerza), do tego mięso/drób/ryby/jaja/owoce morza/grzyby (zamiennie), nieco owoców, zdrowe tłuszcze (masło, oliwa), może kasze i chleb na zakwasie - jeżeli nei mamy problemów zdrowotnych. Pić wodę z cytryną, kawę i herbatę. Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. Niestety, nawet osoby szczupłe mogą mieć problemy, które powoduje niezdrowa dieta.
Długotrwałe spożywanie przetworzonych produktów bogatych w tłuszcze nasycone i cukry proste przy małym spożyciu warzyw, owoców i węglowodanów złożonych może powodować otłuszczenie narządów wewnętrznych (nawet jeśli ma Pani niedowagę), zakwaszenie organizmu i przyczyniać się tym samym do ryzyka zachorowania na cukrzycę, choroby serca, zaburzenia hormonalne, nowotwory.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Witam.Niewłaściwy sposób żywienia szkodzi każdemu .Powinniśmy się wszyscy prawidłowo odżywiać.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przymus zwiększenia masy ciała po anoreksji – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Spożywanie dużych ilości owoców a stłuszczenie wątroby – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta dla osoby chorej na kłębuszkowe zapalenie nerek – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy cukier zawarty w owocach tuczy? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta przy chorobie Hashimoto i refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Dr Anna Brinken
- Szkodliwość cukru obecnego w owocach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Niedowaga u 13-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie produkty wpływają na zmęczenie i senność? – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Dlaczego picie dużej ilości zielonej herbaty szkodzi na nerki i wątrobę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Dieta, która zabija. Śmiertelnie niebezpieczna sól
Złe żywienie szkodzi zdrowiu. Jak wykazują badania
Dieta dziecka chorego na cukrzycę
Dieta w cukrzycy jest jednym z elementów postępowa
Zła dieta zabija więcej ludzi niż palenie. Wyniki badań szokują
Niewłaściwa dieta może być przyczyną szeregu choró