Przyczyny autyzmu

Autyzm to dziecięce zaburzenie rozwojowe. Częściej występuje u chłopców niż u dziewczynek. Co jeszcze warto wiedzieć na temat autyzmu? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są jego przyczyny.

Witam,
Według danych zebranych od rodziców dzieci autystycznych, zaobserwowano, że stosowanie specjalnych diet eliminacyjnych znacznie poprawiało stan chorego. Zaobserwowano, że wycofanie z diety glutenu i kazeiny (białko mleka) istotnie łagodziło bądź nawet zupełnie usuwało zaburzenia zachowania, a także poprawiało funkcje poznawcze dzieci. Jest hipoteza która mówi, że pacjenci autystyczni nie trawią całkowicie glutenu i kazeiny, a to powoduje powstawanie gluteomorfin i kazeomorfin, które mają działanie typowe do narkotyków, w tym objawy wycofania, opóźnienia, utrata umiejętności społecznych i językowych.
Większość pacjentów wykazuje nieprawidłowe zachowania żywieniowe. Dzieci z autyzmem często mniej dokładnie odczuwają smaki kwaśny i gorzki, ale dobrze reagują na słodki i słony, co może tłumaczyć niechęć do spożywania białka, ale lubią węglowodany.
Dieta pacjentów z autyzmem powinna zawierać jak najmniej produktów wysokoprzetworzonych. Żywność taka zawiera sztuczne barwniki i konserwanty a te mogą wywoływać nasilenie objawów behawioralnych, takich jak:nadpobudliwość, problemy oddechowe, zaburzenia snu a także wypryski skórne, objawy żołądkowo-jelitowe. Powinno też się z diety wyeliminować syropy: kukurydziany i glukozowo-fruktozowy oraz sztuczne substancje słodzące, ponieważ zaburzają one produkcję insuliny i powodują duży przyrost masy ciała. Sztuczne substancje smakowo-zapachowe np. glutaminian sodu, mogą powodować bóle głowy, sztywnienie i mrowienie mięśni, osłabienia, napady astmy.
Pacjenci z zespołem Aspergera powinni być suplementowani dobrej jakości preparatami multiwitaminowymi, które nie będą zawierały sztucznych barwników i aromatów. Zaobserwowano również, że suplementacja witaminą B6 i magnezem wpływa na zmniejszenie objawów nadpobudliwości i obniża stopień agresji. Dieta powinna ponadto być obfita w kwasy omega-3, które wpływają na poprawę mowy, zdolności koncentracji oraz wapń i witaminę D.
Warto również rozważyć wprowadzenie diety eliminacyjnej opartej o wyniki testów na nietolerancje pokarmowe.
Odpowiadając na Pani pytanie, TAK warto udać się do dietetyka po poradę.
Polecam ponadto artykuł w aktualnym numerze FOOD FORUM " Postępowanie żywieniowe w chorobach autystycznych" autorstwa dr n.med. Ireny Dawidiuk

Pozdrawiam
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl

0
Mgr Agata Majda Pedagog, Olkusz
73 poziom zaufania

Witam
Zajęcia terapeutyczna to podstawa. Muszą odbywać się systematycznie, stale i być wielowymiarowe tak by pobudzały różne sfery rozwoju. Często rodzice stosują też dietę bez glutenu, laktozy i cukru. Jest ona zasadna o ile dziecko ma nietolerancję tych produktów lub alergię. Proszę skonsultować się z dietetykiem przed rozpoczęciem zmiany żywienia.
Pozdrawiam
AM
w razie pytań jestem do dyspozycji
www.pracowniaterapeutyczna.eu

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty