Szanowna Pani,
Pozwoli Pani, że przytoczę dokładnie tzw. "Dekalog żywienia dzieci w wieku 1-3 lat":
1. Codziennie spożywać pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału.
2. Spożywać codziennie produkty nabiałowe, takie jak mleko, maślankę, kefir lub jogurt (dla dzieci + 2 lata mleko 2%).
3. Codziennie jeść warzywa i owoce.
4. Chude mięso czerwone, w tym wędliny, spożywać nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu, a jaja kurze w dni, w których nie jest spożywane mięso.
5. Mięso drobiowe spożywać 2-3 razy w tygodniu, zawsze bez skóry.
6. Spożywać ryby 1-2 razy w tygodniu.
7. Posiłki przygotowywać z udziałem tłuszczów roślinnych (najlepiej oliwa lub olej rzepakowy) z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego.
8. Ograniczyć dodatek soli do potraw i produktów spożywczych.
9. Ograniczyć spożywanie słodkich napojów i pić czystą wodę.
10. Codziennie ćwiczyć fizycznie, bawiąc się lub grając przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu.
Źródło: M. Grzymisławski, J. Gawęcki - Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wydawnictwo PWN, Warszawa 2010.
Na stronie www.1000dni.pl znajdzie Pan również do pobrania za darmo "Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia".
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
Dzień dobry,
zdrowa dieta dwulatka w zasadzie wygląda tam samo jak zdrowa dieta dorosłego, oczywiście należy unikać wszelkich słonych i słodkich przekąsek, do picia podawać wodę lub herbatki ewentualnie kawę zbożową. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce (to powinien być jedyny słodki produkt w diecie dziecka), kasze, produkty ze zbóż powinny być pół na pół z oczyszczonej mąki i z mąki pełnoziarnistej.
Jeżeli chodzi o mleko to absolutnie odradza się podawania dzieciom (w zasadzie to komukolwiek) mleka sterylizowanego (z kartonu), trochę lepiej jest w przypadku mleka pasteryzowanego, chociaż najlepiej jest spozywać mleko kupione u gospodarza, oczywiście po przegotowaniu. Nie polecam podawać więcej jak 1,5-2 szklanki dziennie. Mleka od krowy można też zamienić na mleka roślinne, lecz koniecznie w swoim składzie muszą zawierać dodatek wapnia (conajmniej 120mg/100ml).
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta i sposób leczenia przy hiperinsulinemii? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta dla osiemnastolatki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta w chorobie nerek – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaka dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego i braku jednej nerki? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Ograniczenie cukrów prostych przy hipoglikemii reaktywnej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dieta dla 23-letniej kobiety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta dla wegetarianki – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy dieta 1000 kalorii jest zdrowa i skuteczna? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak wyćwiczyć zdrowe nawyki odżywiania? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Ile czasu zajmie mi zrzucenie 40 kg? Czy moja dieta jest prawidłowa? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska