Witam,
aby profesjonalnie i właściwie określić poziom zapotrzebowania na wszystkie składniki niezbędna jest wizyta w dobrym gabinecie aby podczas badania na analizatorze określić BMR, czyli zapotrzebowanie na wartość energetyczną w stanie spoczynku. Aby natomiast uzyskać standardowe normy, które nie są właściwe dla konkretnej osoby, wystarczy poszukać w internecie i nie potrzebna jest do tego wiedza dietetyka.
Beyer-Wygońska
Witam! Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze jest określone w normach żywieniowych. Do ustalenia energetyczności diety potrzeba szczegółowych informacji (wiek, płeć, aktualna masa ciała, wzrost, aktywność fizyczna i stan fizjologiczny). Odsyłam do strony www.diet-coaching.xaa.pl, na której można znaleźć ogólne wskazówki dietetyczne.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Dla prawidłowego ustalenia zapotrzebowania energetycznego konkretnej osoby konieczna jest indywidualna ocena jej organizmu. Może to zrobić dietetyk na podstawie analizy składu ciała oraz wywiadu zdrowotno- żywieniowego. W innym przypadku można mówić jedynie o normach żywieniowych dla ustalonej populacji. Norma, to nie jest to samo co Pana zapotrzebowanie. To są wartości uśrednione, na podstawie wieloletnich badań na danej populacji. Tym niemniej stanowią wstępne wytyczne dla dietetyków podczas ich pracy z konkretnym pacjentem. Może Pan więc samodzielnie określić normy dla pana grupy wiekowej i próbować zastosować je w praktyce., albo udać się do gabinetu dietetycznego, gdzie dietetyk określi to dokładniej. Normy są dostępne w internecie.
Witam, brakuje informacji o masie ciała, wzroście, aktywności fizycznej (czy pan ja uprawia, jeśli tak to ile razy w tygodniu). Proponuję wypełnić dzienniczek żywieniowy (na mojej stronie internetowej), odesłać go do analizy i wówczas będzie możliwe ułożenie indywidualnej diety.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl
Jeżeli bierzesz asentrę powinieneś uzupełnić dietę w wit.D np. tran, a używki zastapić herbatką z dziurawca- to pomaga w leczeniu depresji.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zdrowe odżywianie a odchudzanie – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Zdrowe odżywianie a utrata wagi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta redukcyjna a zapotrzebowanie kaloryczne – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Czy może być tak, że układ pokarmowy nie przyswaja z pokarmu ważnych składników? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Obniżenie ilości przyjmowanych kilokalorii – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jak przytyć przy wadze 45 kg w wieku 22 lat? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy jem odpowiednio dużo? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ile jeść, aby utrzymać wagę i nie przytyć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Waga 13-letniej córki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ryzyko chorób serca a spożywanie dużych ilości białka – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska