Witam serdecznie,
Twoje BMI wynosi 18,5 więc jest na granicy prawidłowej masy ciała (zakres 18,5-25). Nie wiem jak się odżywiasz i czy Twoja niska masa ciała wynika z niewystarczającego żywienia w stosunku do aktywności fizycznej, warunków genetycznych, czy też innych powodów.
Na godziny pracy nic nie poradzisz, więc musisz dostosować swoje odżywianie do charakteru pracy. Nie wiem, jaki rodzaj pracy wykonujesz i jakie masz możliwości przygotowania w pracy posiłków, wyjścia na przerwę itp., a także o której rano wstajesz:)
Proponowałabym spożycie:
-I i II śniadania w domu,
-lunchu po przyjściu do pracy koło godz. 14,
-podwieczorku koło godz. 17,
-obiadokolacji koło godz. 19-20.
Część posiłków możesz przygotować w domu np. lunch czy przekąski. Idelanie byłoby, gdybyś mógł zabrać obiad do pracy i odgrzać go sobie lub zamówić, czy wyjść w trakcie przerwy na posiłek. Może w pracy jest jakaś stołówka?
Jeśli chcesz przytyć, powinieneś zastosować dietę o większej kaloryczności i większej zawartości białka, które jest głównym materiałem budulcowym organizmu. Dodatkowo możesz spróbować ćwiczeń na siłowni, które zwiększają masę mięśniową i są szczególnie skuteczne w połączeniu z dietą - może chociaż w weekendy?
Zwiększ spożycie białka z chudego mięsa drobiowego, ryb, chudego nabiału, strączków, jaj (2/3 białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych). Wybieraj chude produkty białkowe, aby unikać tłuszczu i nie ,,karmić'' tkanki tłuszczowej. Do potraw można dodać mleko, jogurt, białko jaja kurzego, by zwiększyć ilość białka. Stosuj tłuszcze roślinne, czyli oleje i oliwę bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjające budowie komórek.
Ogranicz sól, gdyż dużo soli znajduje się właśnie w produkach białkowych przetworzonych.
Możesz zwiększyć ilość kalorii w diecie dodając wartościowe przekąski, jak orzechy, czy suszone owoce, miód, pestki dyni, banany, winogrona, awokado, czy nasiona słonecznika - unikaj natomiast słodyczy, fast foodów i bardzo tłustych dań.
Jedz produkty zbożowe z pełnego ziarna: chleb razowy, płatki, kasze, musli, makarony, brązowy ryż - dostarczają węglowodanów, składników mineralnych i błonnika.
Przeczytaj artykuł: http://portal.abczdrowie.pl/dieta-wysokokaloryczna
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy moja waga jest za mała? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jestem strasznie chuda. Co zrobic, żeby przytyć? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jak mam przybrać na wadze? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jak się odżywiać, ile i co jeść, aby przytyć? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jak przytyć 10-20 kg? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Mały apetyt i niedowaga – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Co pobudza apetyt i sprzyja nabraniu masy ciała? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jestem za chudy - jak zdrowo i szybko przytyć? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dlaczego nie mogę przytyć? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- 16 lat, 182cm i waga 65kg potrzebuje szybkiego przyrostu mięśni! Proszę o pomoc – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
artykuły
Najczęstsze pytania dotyczące tarczycy. Odpowiadają eksperci WP abcZdrowie
Tarczyca - mały gruczoł, który ma wielkie znaczeni
Co jest lepsze? Trzy duże posiłki czy kilka mniejszych w ciągu dnia?
Dwa? Trzy? A może pięć posiłków dziennie? Ile rzec
Pomijanie śniadanie zwiększa ryzyko cukrzycy. Co zjeść, by się przed nią ochronić?
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważnie