Witam
Tryb pracy w tym przypadku rzeczywiście bardzo utrudnia wprowadzenie zasad zdrowego odżywiania i stylu życia.Proponowałabym jednak, z uwagi na zdrowie i dobre samopoczucie, zmobilizowanie się w tym kierunku i zwiększenie dbałości o spożywane posiłki. Regularność może obejmować ok. 4 posiłki dziennie, z których część może być spożywana w formie przygotowanych wcześniej kanapek z pieczywa pełnoziarnistego, sałatek z brązowym ryżem lub makaronem razowym itp. Jeśli posiłki obiadowej zjadane są w przydrożnych restauracjach, warto sięgać po te dania, które charakteryzują się niższą zawartością tłuszczu (ziemniaki zamiast frytek, surówka zamiast sałatki z majonezem itp.). Jako przekąski proponuję świeże owoce i warzywa. W wolne dni warto nadrobić zaległości w aktywności fizycznej i planować spacery rodzinne, jazdę na rowerze lub inną formę sportu.
Unikać należy natomiast żywności przetworzonej, słodyczy, napojów słodzonych i kalorycznych przekąsek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przybranie na wadze w wyniku pracy zmianowej – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Praca kierowcy a przybieranie na wadze – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak schudnąć, będąc kierowcą? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Dieta dla osoby zapracowanej i podróżującej służbowo – odpowiada Roma Wojtewicz
- Naczyniak mózgu a praca w charakterze kierowcy – odpowiada Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
- Przybieranie na wadze a odpowiednia dieta – odpowiada Roma Wojtewicz
- Praca fizyczna i przybieranie na wadze – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jak zgubić wagę przy pracy kierowcy? – odpowiada Mgr Marta Adamek
- Dieta i ćwiczenia na zrzucenie wagi u nastolatka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Od czego zacząć odchudzanie przy pracy kierowcy? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec