Witam
Przede wszystkim proponuję zadbać o regularność spożywanych posiłków - dostarczanie organizmowi energii w zbyt dużych odstępach czasowych powoduje, że oszczędza on ją "na zapas" i odkłada w postaci tkanki tłuszczowej. Brak możliwości przygotowania posiłku w godzinach pracy, może być zrekompensowany poprzez przygotowanie na przykład pożywnej sałatki dzień przed i zabranie jej w pojemniku próżniowym. W przypadku służbowego spożywania posiłków w restauracjach, warto skupić się na wyborze zdrowszych i mniej kalorycznych dań - potraw z kaszy, grillowanego kurczaka, gotowanych warzyw itp. Jako przekąski pomiędzy posiłkami warto traktować warzywa i owoce. Ważne jest też znalezienie przynajmniej 2 dni w tygodniu na aktywność fizyczną w postaci dowolnego sportu. Motywujące może być dokonanie zakupu karnetu na basen czy fitness.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla 27-latka pracującego w biurze – odpowiada Roma Wojtewicz
- Rezygnacja z kolacji przy odchudzaniu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Przybieranie na wadze a praca w charakterze kierowcy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaką dietę należy stosować przy figurze typu jabłko? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dieta na przytycie dla 21-letniej kobiety – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Odpowiednia dieta dla osoby pracującej – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dlaczego dziecko nie chce jeść ryb? – odpowiada Mgr Dorota Pawlik
- Odżywianie przy pracy nocnej – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Odkładanie się tkanki tłuszczowej na ramionach i udach – odpowiada Mgr Adrian Wygrabek
- Odchudzanie a nieregularne posiłki i praca zmianowa – odpowiada Mgr inż. Kinga Kryska-Domańska
artykuły
Skwarki, przysmak z czasów PRL. W jaki sposób mogą wpływać na organizm?
Kiedyś kojarzone z tłustą kuchnią i zapachem smażo
Majówkowe grillowanie może być smaczne i zdrowe. Jakich zasad należy przestrzegać?
Majówka rozpoczyna oficjalny sezon na grillowanie.
Najlepsze źródła białka bez potrzeby ich gotowania. Jedz codziennie
Dużo pracy, zero czasu, a coś trzeba zjeść. Znasz