Witam
Przede wszystkim proponuję zadbać o regularność spożywanych posiłków - dostarczanie organizmowi energii w zbyt dużych odstępach czasowych powoduje, że oszczędza on ją "na zapas" i odkłada w postaci tkanki tłuszczowej. Brak możliwości przygotowania posiłku w godzinach pracy, może być zrekompensowany poprzez przygotowanie na przykład pożywnej sałatki dzień przed i zabranie jej w pojemniku próżniowym. W przypadku służbowego spożywania posiłków w restauracjach, warto skupić się na wyborze zdrowszych i mniej kalorycznych dań - potraw z kaszy, grillowanego kurczaka, gotowanych warzyw itp. Jako przekąski pomiędzy posiłkami warto traktować warzywa i owoce. Ważne jest też znalezienie przynajmniej 2 dni w tygodniu na aktywność fizyczną w postaci dowolnego sportu. Motywujące może być dokonanie zakupu karnetu na basen czy fitness.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla 27-latka pracującego w biurze – odpowiada Roma Wojtewicz
- Rezygnacja z kolacji przy odchudzaniu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaką dietę należy stosować przy figurze typu jabłko? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Przybieranie na wadze a praca w charakterze kierowcy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta na przytycie dla 21-letniej kobiety – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Odpowiednia dieta dla osoby pracującej – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dieta dla osoby pracującej w systemie nocnym – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Odżywianie przy pracy nocnej – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Dieta i ćwiczenia na zrzucenie wagi u nastolatka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Odkładanie się tkanki tłuszczowej na ramionach i udach – odpowiada Mgr Adrian Wygrabek