Ryzyko zatrucia pokarmowego po wypiciu mleka migdałowego

Witam. Postaram się po krótce opowiedzieć. Ok. godzinę temu wypiłam 3-4 łyżki domowego mleka migdałowego ,które zostało zrobione z migdałów które nie zawierały pleśni aczkolwiek leżały obrane w jednym pudełku z takimi co posiadały pleśń. Były w pudełku dwa dni. Następnie przeczytałam o szkodliwej aflatoksynie które migdały mogą posiadać i stąd pytanie czy grozi mi zatrucie z takiej ilości mleka?
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Witam. W tym przypadku nie ma powodów do niepokoju. Proszę jednak pamiętać aby nie przechowywać żywności z pleśnią z innymi, nadającymi się do spożycia pokarmami.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty