Witam! Białko zawarte w produktach, które spożywamy jest istotnym budulcem naszego organizmu (buduje m.in. tkankę mięśniową) oraz uczestniczy w licznych procesach metabolicznych w organizmie. Przeciętny człowiek powinien spożywać około 1 g białka/ kg masy ciała, aby prawidłowo się rozwijać. Produkty, które będące źródłem białka to np.mięso, nabiał, mleko, rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, cieciorka). Po więcej porad dietetycznych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam serdecznie,

Występuje bardzo wiele negatywnych skutków niedoboru białka. Zaliczyć do nich można między innymi:

• pogorszenie regeneracji tkanek
• objawy wczesnego starzenia
• owrzodzenia błon śluzowych
anemie
• zaburzenia wzrostu włosów i paznokci
• szorstkość skóry
• zwiększona skłonność do udaru mózgu – dotyczy niedoboru białka C
• spadek odporności organizmu – występuje przy niedoborze immunoglobulin
• zmniejszenie aktywności różnych enzymów
• zmniejszenie ilości hormonów przysadki mózgowej
• hipowolemia – spadek objętości osocza
• stłuszczenie wątroby
obrzęki
• uczucie zmęczenia
• drażliwość
depresja
Wszystko zależy jak duże są niedobory i od indywidualnych reakcji organizmu

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty