Witam! Białko zawarte w produktach, które spożywamy jest istotnym budulcem naszego organizmu (buduje m.in. tkankę mięśniową) oraz uczestniczy w licznych procesach metabolicznych w organizmie. Przeciętny człowiek powinien spożywać około 1 g białka/ kg masy ciała, aby prawidłowo się rozwijać. Produkty, które będące źródłem białka to np.mięso, nabiał, mleko, rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, cieciorka). Po więcej porad dietetycznych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, racjonalność zdrowego odżywiania polega na dostarczaniu organizmowi odpowiednio dobranej ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Proszę pamiętać , że to wlasnie obniżenie białka w diecie jest odpowiedzialne za pózniejszy efekt yo-yo. Truciznę nie stanowi substancja ale ilość, pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skutki niedoboru białka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czym zastąpić mięso? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Posiłki, w których będzie 70 gram białka – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaką rolę odgrywa białko w procesie odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Białko i nabiał a odchudzanie – odpowiada Anna Porada
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposób odżywiania się w chorobie tarczycy – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Co jeść przy stwierdzonej anemii? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
artykuły
Za mało białka w diecie? Tak może odbić się twoim zdrowiu
Białko jest budulcem mięśni i niezbędnym składniki
Rośliny strączkowe mogą obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2
Do rodziny roślin strączkowych należą m.in. lucern
Chirurg mówi, jak wydłużyć życie o 13 lat. Proste i niedrogie
Jakie zasady zdrowego odżywiania zbliżą nas do dłu