Witam, produkty mleczne to głownie znakomite źródło wapnia, zatem niedoborowa ich podaż, zwłaszcza u tak młodej osoby jak Pan, będzie skutkować niedoborem wapnia, czyli gorszą jakością układu kostnego.
Pozdrawiam
Jeżeli jadłospis nie został uzupełniony to niedobór wapnia i b2.
Witam przede wszystkim niedobór wapnia i witb2
Produkty mleczne są przede wszystkim źródłem wapnia i pełnowartościowego białka. O ile problemu z pokryciem zapotrzebowania na białko nie ma, to trudno dostarczy 800-1200mg wapnia (a takie jest zapotrzebowania) bez spożywania nabiału.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mleko i wyroby mleczne są szkodliwe dla zdrowia? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Skutki niedoboru białka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie są skutki niedoboru owoców? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak mogę przytyć kilkanaście kilogramów? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Wyłączenie z diety mleka i produktów mlecznych – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Białko i nabiał a odchudzanie – odpowiada Anna Porada
- Jakie są skutki niedoboru NaCl? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy spożywanie węglowodanów w ilości mniejszej niż moje zapotrzebowanie ma wpływ na układ neurologiczny? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wpływ diety wegetariańskiej na rozwój dzieci – odpowiada Roma Wojtewicz
- Normy w dziennej porcji Tatonia – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Nieoceniona rola białka w diecie chorego na nowotwór
Choroba nowotworowa wymaga szczególnej troski o di
Superżywność dla ciężarnych
W czasie ciąży zdrowa dieta to podstawa. Spożywane