Soki ekologiczne
Witam, produkty mleczne to głownie znakomite źródło wapnia, zatem niedoborowa ich podaż, zwłaszcza u tak młodej osoby jak Pan, będzie skutkować niedoborem wapnia, czyli gorszą jakością układu kostnego.
Pozdrawiam
Jeżeli jadłospis nie został uzupełniony to niedobór wapnia i b2.
Witam przede wszystkim niedobór wapnia i witb2
Produkty mleczne są przede wszystkim źródłem wapnia i pełnowartościowego białka. O ile problemu z pokryciem zapotrzebowania na białko nie ma, to trudno dostarczy 800-1200mg wapnia (a takie jest zapotrzebowania) bez spożywania nabiału.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skutki niedoboru białka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie są skutki niedoboru owoców? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy mleko i wyroby mleczne są szkodliwe dla zdrowia? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Białko i nabiał a odchudzanie – odpowiada Anna Porada
- Ser półtłusty w każdym posiłku a dieta 1600 kalorii – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Czy istnieją jakieś skutki uboczne nadmiernego jedzenia nabiału? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy spirulina i chlorella oraz ryby i jaja dostarczą białka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Wegetarianizm u 12-latków – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Wyłączenie z diety mleka i produktów mlecznych – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Fosfor - jakie pełni funkcje w organizmie i w jakich produktach go znajdziemy?
Fosfor to pierwiastek, który odpowiada za wiele fu
Czy w lecie także należy przyjmować witaminę D? Rozmowa z dietetyczką
Informacja prasowa OSAVI Z badań wynika, że dwóch