Lek. Marta Gryszkiewicz
97 poziom zaufania

Te których nie jesteśmy w stanie dostarczyć w diecie oraz te, których może nam brakować sezonowo (np. witaminy D w okresie jesienno-zimowym, gdy ekspozycja słońca jest niewystarczająca).
Wskazana konsultacja dietetyczna. Na podstawie analizy jadłospisu dietetyk ustali, jakich składników mineralnych i witamin może brakować brakować organizmowi.

Nie zaleca się stosowania kompleksów witaminowych "na oślep", gdyż przedawkowanie witamin może mieć niekorzystny wpływ na organizm.
Należy także pamiętać, że najlepiej dostarczać niezbędnych składników organizmowi w prawidłowej zbilansowanej diecie, a nie w postaci leków, których wchłanialność i przyswajalność jest różna, z reguły nie tak dobra jak ze składników naturalnych.

0

Dzień dobry,

Dzieciom do 6 roku życia oraz osobom po 65 roku życia zalecana jest suplementacja witaminą D przez cały rok. Z kolei osoby dorosły powinny dodatkowo przyjmować witaminę D z tranem w miesiącach od października do kwietnia. Witamina D jest ważna do funkcjonowania całego organizmu. Głównym jej źródłem w diecie są tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, makrela, tuńczyk) i jeżeli nie są spożywane co 2 dzień koniecznie należny tą witaminę uzupełniać. Proszę zwrócić uwagę na zawartość tej witaminy w preparacie. Zalecane dzienne spożycie to 10-15 mcg/ dobę dla osoby dorosłej.

Witaminy np. z gr B w odpowiednio zbilansowanej diecie są dostarczane z kaszami, pełnoziarnistym pieczywem, mlekiem. Jeżeli spożywane jest mała ilość mięsa czerwonego to zalecane jest uzupełnianie diety w B12.

Kobiety, które przyjmują tabletki antykoncepcyjne oraz pary starające się o dziecko powinny przyjmować dodatkowo kwas foliowy.

Niedobory witaminy C występują rzadko u osób, które jedzą warzywa i owoce, wiec nie ma potrzeby dodatkowo suplementować tą witaminę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty