Uczucie ciężkości po zjedzeniu posiłku

Witam, mam problem z odżywianiem. Po posiłku zazwyczaj czuję się ciężko i mam wrażenie, że zaraz przytyję nawet jeśli nie zjem zbyt dużo. Mam 18 lat, ważę 61- 62kg przy 160cm wzrostu. Nie czuję się dobrze ze swoją wagą, chciałabym schudnąć, jednak po zjedzeniu obiadu najczęściej jem już do 22 przez cały czas. Nie mogę się opanować, choć wiem, że mój żołądek ma już dość. W dodatku najbardziej lubię słodycze, a mam uczulenie na czekoladę, kazeinę, pszenicę i gluten...
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Witam
Po pierwsze radziłabym sprawdzić czy nie ma Pani candidy bo niepochamowany apetyt na węglowodany w tym słodycze może być spowodowana włąśnie tą dolegliwością. Wówczas koniecznie trzeba przejść specjalną kurację odgrzybiczającą organizm. Bliższe informacje na tema candidy znajdzie Pani na mojej stronie http://www.dieta.eko.org.pl/filmy.php film zatytułowany jest Dieta która żywi i leczy. Po drugie koniecznie należy wyeliminować z diety produkty na które ma Pani uczulenie, bo jedząc je wciąz pogarsza Pani stan zdrowia i sprzyjaja one również tendencji do tycia. Jeśli potrzebuje Pani pomocy w postaci ułożenia jadłospisu lub konsultacji na której dowie sie Pani jak prawidłowo i smacznie a przy tym niskokalorycznie przygotowywać posiłki serdecznie zapraszam na wizytę. Istniej możliwość porady zarówno stacjonarnej we Wrocławiu jak i porady Skype. pozdrawiam Agnieszka Biernat

0

Witam,
podana przez Panią masa ciała i wzrost wyznaczają BMI = 24,2 mieszczący się w granicach normy, aczkolwiek w górnej je granicy. Jeżeli zatem czuje Pani dyskomfort wynikający z kilku nadmiernych kilogramów, najlepiej postarać się wprowadzić do diety kilka prostych zasad:
1. Jeść regularnie
Nie napisała Pani jak wygląda spożywanie posiłków do obiadu. Jeżeli w pierwszej części dnia je Pani niewiele lub przerwy między posiłkami są dłuższe niż 3 godz. to po południu może dochodzić do napadów głodu i niepohamowanej chęci podjadania. Najlepiej jest zachowywać stałe przerwy między posiłkami 2,5 - 3 godz.
2. Unikać cukrów prostych czyli produktów takich jak słodycze, białe pieczywo, kluski, makarony, pizzę, biały ryż, płatki śniadaniowe, słone paluszki, słodzone napoje, soki owocowe. Te produkty powodują nagłe wahania poziomu glukozy we krwi, co może powodować nadmierny apetyt na słodycze.
3. Unikać produktów, które wywołują u Pani niepożądane efekty (napisała Pani o uczuleniu, ale nie wiem czy chodzi o zdiagnozowaną alergię, nietolerancję, czy po prostu o Pani obserwacje). Tak czy inaczej wskazane by było unikanie glutenu, produktów mlecznych i czekolady. Proszę spróbować poeksperymentować z innymi zbożami takimi jak: proso (kasza jaglana), kukurydza, komosa ryżowa. Z kolei zamiast produktów mlecznych może Pani spróbować mleka ryżowego lub migdałowego.
Pozdrawiam Magdalena Drażba

0

Witam!
Podstawą jest zdiagnozowanie przyczyny złego samopoczucia. W tym celu zachęcam do wizyty u lekarza i wykonania wskazanych przez niego badań. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego.
Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/ ;zapraszam do jej odwiedzenia oraz zadawania pytań.
Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam.
W celu zdiagnozowania obecnego stanu proponowałabym udać się do lekarza który skieruje na badania.Co do zaleceń żywieniowych to mogą zostać podana po zrobionym dokładnym wywiadzie. Pozdrawiam
Monika Konieczna
twojdietetyk11@wp.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty