Urozmaicenie diety w dawno niedostarczane produkty a możliwość przybrania na wadze

Mam takie pytanie .. Czy jeżeli na diecie odchudzającej jadłam tylko i wyłącznie pierś z kurczaka (jeżeli chodzi o mięso) i wykluczyłam w zupełności makaron (jadłam ryż, kasze) i przez to mam niedobory witamin to wzbogacając swoją dietę w nowe produkty przytyję ? Dieta trwała aż 8 miesięcy i teraz są fatalne skutki niedoborów. Jeżeli urozmaicę dietę w dawno niedostarczane produkty takie jak makaron, wieprzowina, wołowina, oliwa z oliwek, oliwki i wiele innych to mogę od tego przybrać na wadze ?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani,
Jest wiele czynników, które zadecydują o tym jak będzie się kształtowała Pani waga ciała. Jeżeli wprowadzi Pani nowe produkty, ale wartość energetyczna posiłków pozostanie bez zmian nie powinna Pani zaobserwować wzrostu wagi. Jeżeli jednak dieta była silnie redukcyjna (tzn. bardzo niskokaloryczna) to urozmaicenie produktów i tak może nie pokryć Pani zaporzebowania na składniki odżywcze. Wtedy konieczny będzie powrót do diety o normalnej kaloryczności, a to zaskutkuje efektem jo-jo. W takim wypadku chęć pozostania przy niższej masie ciała wymagać będzie powrotu do normalnej diety i wyższej masy ciała co umożliwi powrót organizmu do równowagi. Wtedy będzie można zastosować kolejną dietę, tym razem mniej wyniszczającą i pozwalającą osiągnąć trwałe rezultaty. Życzę powodzenia.

0

Witam!

W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam Panią,

Dieta trwała dość długo i dlatego proponuję okres stabilizacji wagi. Powinna Pani stopniowo zwiększać kaloryczność diety. Najlepiej o ok.100kcal tygodniowo aby uniknąć efektu jo-jo. Nie może Pani od razu wprowadzić wszystkich wymienionych produktów. Proszę zacząć od dobrych tłuszczów czyli oliwy, oliwek, orzechów, pestek z dyni, słonecznika itp Ogólnie rzecz biorąc to te produktu powinny być w diecie redukcyjnej. Warto też zjadać makarony ale razowe oraz ciemne żytnie pieczywo, płatki owiane, otręby. Z mięs wprowadzi Pani chudą wołowinę, cielęcinę, indyka i tłuste oraz chude ryby. Póki co z wieprzowiną i baraniną bym się wstrzymała.
Zjada Pani 5posiłków dziennie, regularnie w odstępach około 3h. lepiej mniejsze porcje ale częściej. do tego proszę pić około 1,5l czystej wody mineralnej dziennie.

Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty