Zapytaj lekarza

7 4 2 , 9 7 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wybór tłuszczu do smażenia

Czy olej rzepakowy do smażenia jest zdrowszy od smalcu?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Dieta osoby chorej na cukrzycę

Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.

Witam.
Najlepiej unikać smażenia, jednak jeśli już smażymy to warto wybierać oleje roślinne tj. oliwa z oliwek i olej rzepakowy niskoerukowy. Odradzam smażenia na smalcu.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy