Przede wszystkim należy unikać produktów nasilających produkcje gazów - eliminacja warzyw wzdymających, strączkowych, cebulowatych (czosnek, cebula, por), napojów gazowanych oraz węglowodanów prostych (cukier, słodycze, napoje słodzone itd.), ale także ograniczenie spożycia owoców. Wszystkie produkty, o których Pan wspomina mogą powodować takie dolegliwości, dlatego zalecalibyśmy ich eliminacje. Może Pan także wykonać sobie badanie na nietolerancje pokarmowe w klasie IgG i IgE i zastosować dietę eliminacyjno - rotacyjną.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam Pana,
Przyczyn Pana dolegliwości może być bardzo wiele. Proszę unikać produktów wzdymających i udac się do gastrologa, który podejmie dalsze kroki.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Domowe sposoby na nadmierne gazy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Wartości zdrowotne cynamonu – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Obrzęk na twarzy oraz pieczenie oczu po zjedzeniu nabiału – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Łysienie plackowate a dieta – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czego nie można jeść przy uchyłkach esicy? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jak często można jeść surowy czosnek? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Podejrzenie ginekomastii u 18-latka – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta dla chorych na reumatyzm i chorobę zwyrodnieniową – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Wyniki lipidogramu i niezdrowa dieta – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Przewlekła alergia pokarmowa może być przyczyną chorób serca i nowotworów
Otyłość, cukrzyca, choroby serca, nowotwory. Czy z
Wzdęcia i gazy - przyczyny, zapobieganie
Wzdęcia i gazy z całą pewnością należą do grona na
Gazy jelitowe - przyczyny, zapobieganie i sposoby na wzdęcia brzucha
Gazy jelitowe powodują nieprzyjemne uczucie pełnoś