Ekologiczne warzywa i owoce
Witam serdecznie,
Pytanie jest takie co Pani jada jak zmienia żywienie na zdrowsze, bo jeśli jest tam mało błonnika (warzyw, owoców, produktów z pełnego ziarna), to zaparcia mogą się pojawić. Druga sprawa jest taka, że nawet jedząc zdrowo i regularnie może Pani spożywać dużo błonnika co powoduje zaparcia, pomimo iż wypija Pani więcej wody. Po trzecie, przy zdrowym odżywianiu, należy pamiętać również o ruchu, bo on też powoduje poprawę pracy jelit. Dlaczego problem znika przy fastfoodach i coli? Odpowiedź jest prosta żywność ta zawiera sporo cukru łato przyswajalnego i tłuszczu, taka żywność łatwiej fermentuje, co raczej sprzyja rozwolnieniu niż zaparciom. I w cale nie jest to dobre zjawisko. Abym mogła Pani bardziej pomoc prosiłabym napisać co Pani je, gdy przechodzi na "zdrowy tryb życia". Wówczas udało by się znaleźć przyczynę zaparć.
Pozdrawiam,
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powoduje uporczywe zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Co powoduje zaparcia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zaparcia u 20-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Co jeść gdy ma się zaparcia? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zaparcia pomimo zdrowego trybu życia – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Zaparcia po zastosowaniu zdrowej diety – odpowiada Eliza Gosławska
- Dieta wysokobiałkowa a zaparcia – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy jabłko pomoże na zaparcia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie