Witam serdecznie,
witamina B12 jest obecna w płatkach drożdżowych jeśli drożdże rozwijały się w warunkach, w których mogły się pojawić BAKTERIE wytwarzające witamine B12. Proszę pamiętać że drożdże nie wytwarzają witaminy B12, tylko bakterie towarzyszące wzrostowi drożdży. W płatkach drożdżowych (drożdże spożywcze nieaktywne) dostępnych w sklepach nie ma witaminy B12 jedynie jeśli zostały dodane później przez producenta. Wynika to z tego że w warunkach kontrolowanych te bakterie nie pojawiają się.
pozdrawiam
Małgorzata
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką ilość tych płatków można spożywać dziennie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Spożywanie płatków owsianych i ich wpływ na osteoporozę – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Czy picie drożdży jest szkodliwe? – odpowiada Dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa
- Czy płatki kukurydziane są zdrowe? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Czy płatki owsiane tuczą? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy w ciąży można jeść płatki jaglane? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy chleb zawierający drożdże szkodzi? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Stosowanie diety dla 5-latka z drożdżycą – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Suplementacja witamin u dziecka – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
artykuły
Płatki drożdżowe - naturalne źródło białka, witamin z grupy B i umami
Z wyglądu przypominają sproszkowane płatki zbożowe
Zmienią zalecenia co do tej witaminy? Pojawiły się nowe badania
Nowe badania pokazują, że zarówno niski, jak i wys
Pieczywo na zakwasie czy drożdżowe. Które lepiej wybrać?
Zakwas czy drożdże? Chleb na jakiej bazie lepiej s