Czy chleb zawierający drożdże szkodzi?

Witam. Czy chleb zawierający drożdze szkodzi ? Coraz częsciej widuje chleby z napisem "Bez dodatku drożdzy".
MĘŻCZYZNA, 30 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

najlepszym sposobem produkcji pieczywa jest metoda na zakwasie. Jest to pracochłonna metoda, a pieczywo charakteryzuje się bardzo dobrą jakością.

Przygotowanie pieczywa za pomocą rozczyny drożdżowego jest metodą szybszą, a pieczywo jest również dobrej jakości.

Należy pamiętać o tym, że aktualnie często pieczywo jest bardzo niskiej jakości, a informacje, które podaje producent niewiele muszą mieć wspólnego z prawdą ( nie ma konkretnych wymagań, jakie musi spełniać pieczywo - nie ma też kontroli).

Wybór "zdrowego" pieczywa jest trudny, warto kierować się swoją własną oceną jakości pieczywa niż napisami, które na nim widnieją.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0

Witam, tak jak opisała Pani Joanna - wyrób chleba na naturalnym zakwasie jest metodą tradycyjną i przez konsumenta pojmowaną jako lepszy wybór. Procesy fermentacyjne, które zachodzą w cieście podnoszą wartość odżywczą takiego chleba.
Drożdże z kolei niosą ze sobą witaminy z grupy B a proces produkcyjny jest szybszy.
Jest jeszcze jeden powód: popularne stały się nietolerancje pokarmowe, a rzekomo częstą nietolerancją jest ta na drożdże. Ale proszę się tym nie przejmować.

Na stronie mojej poradni trwa konkurs - do wygrania pakiet konsultacji (również on-line). Zapraszam do udziału i pozdrawiam.
https://www.facebook.com/poradnialubczyk/

0

Witam,

najlepszym pieczywem faktycznie jest to na zakwasie. Dodatek drożdży przyspiesza i ułatwia produkcję pieczywa. Jednak jeśli nie ma Pani przeciwwskazań do stosowania drożdży proszę się nie przejmować.

Pozdrawiam,
www.nutricus.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy drożdże piwne zawierają gluten?

Czy drożdże piwne zawierają gluten?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Spleśniały chleb

Czy zjedzenie zapleśniałego chleba może spowodować grzybicę? Jestem ciekawa, bo czasami zdarza mi się złapać taki lekko stary chleb.
ponad rok temu

Nie. Grzyb z zapleśniałego chleba zostanie zabity przez sok żołądkowy, jednak i tak spożywanie takich „frykasów” nie jest dobrym pomysłem. Grzyby produkują aflatoksyny – substancje szkodliwe dla organizmu człowieka, prawdopodobnie rakotwórcze. Lepiej nie ryzykować i wyrzucić cały zapleśniały chleb.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty