witam, moze byc chleb na zakwasie ale tzreba sprawdzic czy jest on rzeczywiscie w 100% wypiekany tylko na zakwasie, a najlepiej piec samemu, moze juz nie wrocic tolerancja na drozdze niestety.
Witam, w przypadku nietolerancji drożdży wszystko zależy od stopnia nietolerancji. Najczęściej po odpowiednim okresie nie spożywania (czas zależy do stopnia) ,można powoli wprowadzać produkt do diety,jednak stopniowo i ostrożnie. Jeżeli mówimy o nietolerancji Ig-E niezależnej. W przypadku alergii należy drożdże usunąć z diety na stałe.
Chleb na zakwasie nie powinien wywoływać dolegliwości.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy chleb zawierający drożdże szkodzi? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Spożywanie drożdży podczas diety przeciwgrzybiczej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Nietolerancja pokarmowa i wybór produktów spożywczych – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy osoba z nietolerancją laktozy nie może przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie pieczywo podawać dziecku? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Badanie nietolerancji mleka u dziecka – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy można jeść banany przy nietolerancji fruktozy? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Spożywanie chleba na kolację w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Pieczywo na zakwasie czy drożdżowe. Które lepiej wybrać?
Zakwas czy drożdże? Chleb na jakiej bazie lepiej s
Czy ciemny chleb zawsze jest zdrowy? Kolor bochenka może wprowadzać w błąd
Ciemny chleb często postrzegany jest jak zdrowsza
Wskazali najlepsze chleby świata. Na liście znalazł się wypiek z Polski
Ile krajów, tyle pomysłów na chleb, od cienkich, w